Persbericht: Jongeren ontdekken mogelijkheden havencarrière op vrijdag Wereldhavendagen

Beeld: Anne Reitsma

Rotterdam, 24 augustus 2022 – Op vrijdag 2 september start de 45e editie van de Wereldhavendagen. De eerste dag van het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland staat steevast in het teken van jongeren en de carrièremogelijkheden in de haven. Zo is er een educatieprogramma voor basis- en voortgezet onderwijs en voor studenten en young professionals is er MATCH, hét Career Event van de Wereldhavendagen in LantarenVenster. Maar ook gedurende de rest van het weekend is er meer dan genoeg te doen voor jongeren.

Tijdens deze jubileumeditie van de Wereldhavendagen ontdekken jong en oud waarom de haven anno 2022 zo’n bijzondere plek is. Dagelijks leiden talloze professionals met behulp van slimme technologie de in- en uitvoer van honderden tonnen goederen, containers en schepen op een schone, efficiënte en veilige manier in goede banen. Innovatieve startups en multinationals werken hier aan de duurzame oplossingen van de toekomst. Het is een dynamische, diverse en inclusieve plek, waar voor iedereen carrièremogelijkheden zijn. Er zijn duizenden vacatures en door de voortdurende energietransitie en digitalisering van de haven, neemt dat aantal naar verwachting toe.

“Wie naar de haven van Rotterdam kijkt, kijkt automatisch naar de toekomst,” zegt Sabine Bruijnincx, directeur van Stichting Wereldhavendagen. “Die toekomst wordt vormgegeven door de jongeren. Er zijn nu al 565.000 arbeidsplaatsen in de haven en dat worden er meer. Er is in de haven dus voor iedereen een plek, dus het is niet meer dan logisch dat je dat terugziet tijdens de Wereldhavendagen. Van basisschoolleerling en middelbare scholier tot student en young professional: hopelijk word je tijdens de Wereldhavendagen enthousiast voor een carrière in de Rotterdamse haven!”

Scholenprogramma’s
Leerlingen en scholieren uit talloze klassen van het basis- en voortgezet onderwijs uit de regio maken op vrijdag 2 september via het scholenprogramma laagdrempelig kennis met de haven. Zo brengen verschillende klassen een bezoek aan het Belasting & Douane Museum, Maritiem Museum Rotterdam, Mariniersmuseum en het Wereldmuseum. Andere volgen de ‘Havenspeurneuzen’-route langs allerlei bedrijven, waarbij zij van alles leren over de haven, zee- en binnenvaart. Het ‘Havenverhalen’-programma krijgen verschillende klassen een rondleiding op een ferry van P&O en krijgen te horen wat de talloze mensen die op deze schepen werken dagelijks meemaken. Ook gaan leerlingen letterlijk aan de slag met een schone toekomst, door met de Plastic Whale plastic uit het water te halen. Verschillende scholenprogramma’s lopen ook de week na het Wereldhavendagen-weekend nog door.

Leerlingen uit vier basisschoolklassen uit de regio krijgen vrijdag 2 september een primeur. Na een ‘havensafari’ op de Landtong Rozenburg bezoeken zij de exclusieve kinderpremière van ‘Wild Port of Europe’ in educatief informatie centrum Mainport Rotterdam. Daarmee zijn zij de eersten die deze bijzondere film over de onverwachte rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in de Rotterdamse haven te zien krijgen, want de film draait pas 12 oktober in de bioscoop.. Andere geïnteresseerden kunnen een kaart reserveren voor de voorvertoningen bij LantarenVenster tijdens de rest van het weekend.

MATCH
In LantarenVenster keert MATCH terug. Op vrijdag 2 september vanaf  presenteren 31 deelnemende havenbedrijven zich tussen 10:00 en 15:30 uur aan studenten en young professionals, maar uiteraard is iedereen die wil welkom. Naast een banenmarkt in de centrale foyer zijn er allerlei inhoudelijke workshops, kennissessies, seminars en een ‘College Tour’ met Margriet Geluk, het haventalent van het jaar. MATCH is helemaal gratis, aanmelden voor de seminars en workshops vooraf kan via de website.

 De rest van het weekend
Ook de rest van het weekend kunnen jongeren de toekomst verkennen bij diverse programmaonderdelen. Zo keert in de voormalige turbinehal van de Schiecentrale de ‘Real Life Game’ terug, een enorm opgezette escaperoom die samen met Provincie Zuid-Holland werd ontwikkeld. In teams los je binnen de tijd een logistieke puzzel op en leer je van alles over goederenvervoer over water en wat er gedaan wordt om dit de komende jaren nog duurzamer te maken. Er zijn nog enkele tickets verkrijgbaar op de website.

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.