Scholen-programma

Onder de naam ‘De haven komt naar je toe!’ wordt in 2021 wederom een bijzonder educatieprogramma voor scholen georganiseerd over de Rotterdamse haven.

Ook dit jaar wordt tijdens de Wereldhavendagen de Rotterdamse haven in het zonnetje gezet. Ontvang een kapitein voor een gastles, bezoek met de klas een mariniersdorp of beleef de Offshore Experience in het Maritiem Museum. Dit zijn een aantal voorbeelden van het programma van dit jaar! Met ‘De haven komt naar je toe!’ wordt een bijzonder educatieprogramma georganiseerd.

Verschillende Rotterdamse havenbedrijven geven gastlessen bij scholen op locatie en bieden bijzondere programma’s. Jongeren komen op toegankelijke manier in aanraking met de haven in al haar facetten. Zowel voor primair als voortgezet onderwijs kan er ruim twee weken lang genoten worden van een bijzonder educatieprogramma. De haven is nog nooit zo dichtbij geweest!

De eerste schoolweek na de zomervakantie is het startmoment van het educatieprogramma, maar we bieden ook een optie om de twee weken erna mee te doen aan het programma. Om deel te nemen aan het programma is inschrijving noodzakelijk.

Download hier het gehele programma of kijk hieronder!

Meld je hier aan!
GASTLESSEN EN HAVENMATERIAAL

GASTLESSEN EN HAVENMATERIAAL
Altijd al een echte gastspreker willen hebben uit de Rotterdamse haven? Nu is het mogelijk!
De gastlessen kunnen zowel fysiek in de klas als digitaal worden aangeboden. De haven van Rotterdam kent heel veel verschillende bedrijven. Dit betekent ook dat er diverse bijzondere gastlessen worden aangeboden. Denk aan gastsprekers van bijvoorbeeld het Havenbedrijf Rotterdam, de Koninklijke Marine of de Douane. Maar ook gastsprekers van bijvoorbeeld containerterminals en logistieke bedrijven komen graag naar de scholen. Zo kan het zijn dat een kraanmachinist, een duiker of een kapitein bij jou voor de groep of klas staat!

De gastspreker neemt de groep/klas mee in de avonturen van zijn/haar werkzaamheden bij het desbetreffende bedrijf en vertelt over de weg er naar toe. Sommige (haven)bedrijven zijn in de mogelijkheid om bijzonder materiaal mee te brengen naar jouw school. Denk hierbij aan een duiktank van een bergingsbedrijf, een bijzondere bedrijfsauto of zelfs een veiligheidsplein! De materialen kunnen geplaatst worden op het schoolplein van jouw school. De groep/klas kan uiteraard vragen voorbereiden om de gastspreker het hemd van het lijf te vragen.

KONINKLIJKE MARINE EXPERIENCE

KONINKLIJKE MARINE EXPERIENCE
Met je klas op excursie waar nog jaren over na wordt gepraat? Onderdeel worden van een uniek programma? Dat kan tijdens de Koninklijke Marine Experience! Voor deze bijzondere editie van de Wereldhavendagen pakt de Koninklijke Marine uit. Er wordt een ware experience aangeboden!

De Parkkade wordt omgebouwd tot een mariniersdorp en zal alle aandacht trekken. Jouw leerlingen kunnen een hindernisbaan bestormen, de klimtoren bedwingen en kennismaken met de mariniers. Ze ontdekken de wondere wereld van de Koninklijke Marine.

 

HAVENBELEVING

HAVENBELEVING
Je kunt jouw groep/klas opgeven voor een havenbeleving! Dit betekent dat jij met jouw groep/klas naar een specifieke locatie gaat (in de Rotterdamse haven) om een havenbeleving te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan:
– het bezoeken van een gigantisch schip in de haven waarbij je leert over de diverse beroepen;
– het bezoeken van een opleidingsschip met verschillende activiteiten (leren knopen, leren overleven op zee en leren navigeren).

Met verschillende doe-activiteiten wordt de groep/klas uitgedaagd om op een actieve manier te leren over de Rotterdamse haven en het bedrijf waardoor het programma wordt aangeboden.

MUSEUMSESSIE

MUSEUMSESSIE
In samenwerking met diverse musea zijn er bijzondere programma’s opgezet. De onderstaande musea doen mee:
• Maritiem Museum Rotterdam
• Mariniersmuseum
• Belasting & Douane Museum
• Wereldmuseum Rotterdam
Bij ieder museum staat tijdens het aangeboden programma de haven van Rotterdam centraal.

Op een afgesproken tijdstip en datum breng je een bezoek aan één van de deelnemende musea. Een rondleiding door het museum wordt gecombineerd met doe-activiteiten waardoor er op een speelse manier les wordt gegeven.

 

LESMATERIAAL

LESMATERIAAL
Graag nemen we jouw groep of klas mee op ontdekkingsreis om meer te leren over de haven. Een aantal (educatieve) partners heeft lesmateriaal- en pakketten ontwikkeld over de Rotterdamse haven. De lessen zorgen ervoor dat jouw klas/groep alle ins en outs van de Rotterdamse haven leert.

Wellicht maakt jouw school al gebruik van zo’n lespakket. Zo niet kijk eens rond tussen het door ons geselecteerde lesmateriaal. De meeste hiervan worden kosteloos aangeboden en kun je dus direct gebruiken! Behandel de haven in je klas bijvoorbeeld tijdens een projectdag, themaweek of gewoon tijdens aardrijkskunde, economie, techniek, wereldoriëntatie of LOB.

Het lesmateriaal kan zelfstandig uitgevoerd worden in de groep of klas met de gebruikelijke begeleiding van een docent.

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.