Scholen programma

Ook dit jaar is het tijdens de Wereldhavendagen mogelijk om je school kennis te laten maken met de Rotterdamse haven.

Ga met je klas op avontuur bij diverse bedrijven, bezoek een schip of beleef havenverhalen in een museum. Dit zijn een aantal voorbeelden van het programma van dit jaar! Met ‘Expeditie Wereldhaven’ wordt een bijzonder educatieprogramma georganiseerd.

In de week van de Wereldhavendagen (de tweede schoolweek na de zomervakantie) is het mogelijk om deel te nemen aan diverse onderdelen van het educatieprogramma, maar we bieden ook een optie om de week erna mee te doen aan het programma. Om deel te nemen aan het programma is inschrijving noodzakelijk.

Zodra het programma voor 2024 rond is, volgt hier meer informatie over aanmelding.

HAVENSPEURNEUZEN

HAVENSPEURNEUZEN
Wil jij de Rotterdamse haven ontdekken op het evenemententerrein met je klas/groep? Dat kan! Wanneer je jouw klas/groep inschrijft, doe je automatisch mee aan het programma Havenspeurneuzen, dat we hebben ontwikkeld in samenwerking met MUST SEE. Daarnaast kun je nog de keuze maken om dit programma uit te breiden met één van de overige programma’s.

Bij Havenspeurneuzen kun je met jouw groep/klas aan de hand van een speciaal opgemaakte plattegrond langs bij (haven)bedrijven die graag jongeren willen ontvangen. Het is een vrijblijvend programma waarbij jij als begeleider/docent zelf de route samenstelt. Zo kunnen bijvoorbeeld leerlingen een zeemansknoop leren maken of hun nautische kennis testen. Daarnaast zijn er verschillende schepen toegankelijk om te bezoeken.

Wil jij weten waar je moet zijn met jouw klas op de vrijdag van de Wereldhavendagen? En wil jij daarnaast ook een programma met speurtocht ontvangen?* Meld je dan aan voor het programma Havenspeurneuzen.

MUSEUMSESSIES

MUSEUMSESSIES
In samenwerking met diverse musea zijn er bijzondere programma’s opgezet. De onderstaande musea doen mee:

  • Maritiem Museum Rotterdam
  • Mariniersmuseum
  • Belasting & Douane Museum
  • Wereldmuseum Rotterdam

Bij ieder museum staat tijdens het aangeboden programma de haven van Rotterdam centraal.
Op een afgesproken tijdstip en datum breng je een bezoek aan één van de deelnemende musea. Een rondleiding door het museum wordt gecombineerd met doe-activiteiten waardoor er op een speelse manier les wordt gegeven.

PLASTIC VISSEN

PLASTIC VISSEN
Als grootste haven van Europa is Rotterdam een belangrijk transportknooppunt met veel industrie. Al die bedrijvigheid heeft impact op het milieu. Daarom loopt de haven voorop in de energietransitie. De uitstoot van CO2 wordt tot 2030 met 55% verminderd, in 2050 wil de haven volledig emissieloos zijn.

En ook ervoor zorgen dat de wateren plasticvrij blijven is een belangrijk punt! Plastic Whale is de eerste plastic fishing company ter wereld. Zij strijden voor plasticvrije wateren wereldwijd. Dit doen zij door maatschappelijk bewustzijn te creëren en vooral door met zoveel mogelijk mensen in actie te komen door te gaan plastic vissen. Zij richten zich met name op de jeugd door middel van ons scholenprogramma. Daarmee willen we laten zien dat kinderen zelf iets aan de plastic soep kunnen doen.

En daarom is het programma Plastic Vissen met Plastic Whale mogelijk in aanloop naar én tijdens de Wereldhavendagen! Gewapend met schepnet en uiteraard reddingsvest ga je met je klas de Rotterdamse wateren plasticvrij maken. Een ludiek en leerzaam uitje!

GASTLESSEN

GASTLESSEN
Altijd al een echte gastspreker willen hebben uit de Rotterdamse haven? Dat is mogelijk! Ben je op bezoek geweest bij de Wereldhavendagen en kun je er geen genoeg van krijgen? Dan kun je na de Wereldhavendagen in contact komen met het EIC Mainport Rotterdam (in Rozenburg). Het EIC biedt diverse programma’s waaronder excursies de haven in en gastlessen op school, gedurende het gehele schooljaar. En zo kan het zomaar zijn dat een kraanmachinist, een duiker of een kapitein bij jou voor de groep of klas staat!

De gastspreker neemt de groep/klas mee in de avonturen van zijn/haar werkzaamheden bij het desbetreffende bedrijf en vertelt over de weg er naar toe. Sommige (haven)bedrijven zijn in de mogelijkheid om bijzonder materiaal mee te brengen naar jouw school. De groep/klas kan uiteraard vragen voorbereiden om de gastspreker het hemd van het lijf te vragen.

SCHEEPSVERHALEN

SCHEEPSVERHALEN
Dankzij een bijzondere samenwerking met P&O Ferries is het tijdens de Wereldhavendagen mogelijk om met jouw klas een gigantisch schip te bezoeken!

Aan boord van de vele schepen van P&O Ferries is er ontzettend veel te doen. De verschillende schepen hebben bijvoorbeeld een bioscoop en speeltuin aan boord, maar ook vele restaurants en bars en er zijn zelfs winkels en speelhallen aanwezig!

Door de grootte van de schepen werken er dus heel veel mensen aan boord van de schepen in allerlei verschillende beroepen. Dit zorgt voor heel veel scheepsverhalen.

P&O Ferries maakt het mogelijk om jouw klas te ontvangen aan boord van één van de schepen op donderdag 1 september of vrijdag 2 september. Met je klas krijg je een rondleiding op het schip en vertellen diverse medewerkers over de verschillende beroepen. 

LESMATERIAAL

LESMATERIAAL
Graag nemen we jouw groep of klas mee op ontdekkingsreis om meer te leren over de haven. Een aantal (educatieve) partners heeft lesmateriaal- en pakketten ontwikkeld over de Rotterdamse haven. De lessen zorgen ervoor dat jouw klas/groep alle ins en outs van de Rotterdamse haven leert.

Wellicht maakt jouw school al gebruik van zo’n lespakket. Zo niet kijk eens rond tussen het door ons geselecteerde lesmateriaal. De meeste hiervan worden kosteloos aangeboden en kun je dus direct gebruiken! Behandel de haven in je klas bijvoorbeeld tijdens een projectdag, themaweek of gewoon tijdens aardrijkskunde, economie, techniek, wereldoriëntatie of LOB.

Het lesmateriaal kan zelfstandig uitgevoerd worden in de groep of klas met de gebruikelijke begeleiding van een docent. Kijk hier: Lesmateriaal – Wereldhavendagen

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.