Persbericht: 45e jubileumeditie Wereldhavendagen op 2, 3 en 4 september in Rotterdam

Beeld: Alyssa van Heyst

Rotterdam, 20 mei 2022 – De 45e editie van de Wereldhavendagen vindt plaats in Rotterdam op 2, 3 en 4 september 2022. Na twee coronajaren organiseert het team van het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland dit jaar een jubileumeditie, met voor jong en oud talloze activiteiten op de kades, scheepsdemonstraties en excursies over land en water.

De Wereldhavendagen 2022 viert dit jubileum in drievoud: niet alleen is het de 45e editie van het evenement zelf, ook het Havenbedrijf Rotterdam bestaat negentig jaar en de Nieuwe Waterweg viert zijn 150e verjaardag. Daarom markeert 2022 een jaar om bij stil te staan. Nadat de Stichting Wereldhavendagen de afgelopen twee jaar door coronabeperkingen genoodzaakt was te kiezen voor online of uitgeklede versies, mikt het evenement dit jaar op een editie die voor de honderdduizenden bezoekers aan zal voelen als vanouds.

“Tegelijk nemen we de ontwikkeling die we afgelopen jaren hebben doorgemaakt mee de toekomst in,” zegt Sabine Bruijnincx, directeur van Stichting Wereldhavendagen. “Zo behouden we een deel van de tijdens corona ontwikkelde online programmering en organiseren we dit jaar nog meer activiteiten voor jongeren. Ook verduurzamen we snel verder: de Wereldhavendagen is één van de elf evenementenorganisatoren die samen met gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals een Duurzame Deal heeft gesloten.”

Uitdagingen en oplossingen van de toekomst
Tijdens de Wereldhavendagen kunnen jong en oud ontdekken waarom de Rotterdamse haven anno 2022 zo’n bijzondere plek is. Dagelijks leiden talloze professionals met behulp van slimme technologie de in- en uitvoer van honderden tonnen goederen, containers en schepen op een schone, efficiënte en veilige manier in goede banen. Innovatieve startups en multinationals werken hier aan de duurzame oplossingen van de toekomst. Het is een dynamische, diverse en inclusieve plek, waar voor iedereen carrièremogelijkheden zijn. Bijzondere flora en fauna, beschermde natuurgebieden en wandel- en fietsroutes maken de haven ook een leefbare buur voor Rotterdam en een groene trekpleister voor liefhebbers van natuur en recreatie op en aan het water.

Tegelijk verandert de wereld om ons heen. Brexit en de coronacrisis lieten zien dat de wereldwijde handel in grondstoffen en goederen kwetsbaar is. Momenteel ondervindt de hele wereld de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Het vormen grote uitdagingen voor de Rotterdamse haven, die toch al volop in transitie is. Zo wil de haven in 2030 55% minder CO2 uitstoten en in 2050 volledig emissievrij zijn. De komende jaren zijn duizenden nieuwe mensen nodig om de vacatures op te vullen die met deze energietransitie en digitalisering van de haven gepaard gaan.

Tijdens de traditionele kick-off in de Van Ghentkazerne stond Sabine Bruijnincx stil bij de situatie: “De Wereldhavendagen 2022 is niet alleen een jubileumjaar. Het is een moment om de balans op te maken. Wat hebben we bereikt, hoe staan we ervoor en waar moeten we naartoe? Bezoekers kunnen in het weekend van 2, 3 en 4 september kennismaken met al die bedrijven, mensen en oplossingen die de Rotterdamse haven een veilige, slimme, duurzame en leefbare plek maken, waar voor iedereen een plek is en hard gewerkt wordt aan de toekomst.”

Tijdens de Wereldhavendagen 2022 kunnen bezoekers het hele weekend terecht bij talloze activiteiten op de kades rond de Erasmusbrug, genieten van spectaculaire shows op het water of mee met excursies die over land en water het havengebied in gaan. Op vrijdag 2 september is er traditioneel een aanvullend programma gericht op scholen en jongeren. Voor mensen die de Rotterdamse haven liever thuis ervaren, is er een online programma.

Het volledige programma van de Wereldhavendagen 2022 wordt begin juli bekend gemaakt. De kaartverkoop voor excursies start half augustus. Het is wel vanaf vandaag al mogelijk om op de website van de Wereldhavendagen tickets te bestellen voor de excursie van P&O.

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.