De slimme haven

Als een van de grootste havens ter wereld, is Rotterdam een plek waar innovatie en techniek ontzettend belangrijk zijn. Geen wonder dus dat de bedrijven in de haven ook veel slimme oplossingen bedenken om duurzamer, schoner, efficiënter, goedkoper of veiliger te werken. En de toekomst zit vol uitdagingen en mogelijkheden: Rotterdam is de slimste haven ter wereld en wil dat graag blijven.

Om die koppositie te behouden is het belangrijk dat slimme bedrijven alle kansen, ruimte en mogelijkheden krijgen om onderzoek te doen, verder te digitaliseren en nieuwe dingen uit te proberen. Daarom ondersteunt de haven deze bedrijven zo veel mogelijk bij het ontwikkelen, testen en op de markt brengen van nieuwe uitvindingen. Zo is er een innovatie-ecosysteem, een innovatie-lab en een haveninvesteringsfonds. En ook PortXL, een coachingsprogramma dat jonge, startende bedrijven helpt om sneller van de grond te komen.

En de resultaten? Bijvoorbeeld de ‘waste shark’, een robot die zelf zijn weg over het water kiest en zo plastic afval opruimt. Of een Augmented Reality-bril, die helpt bij de reparatie van technische mankementen op schepen. Of een app, waarmee de bemanning van een schip zelf medische handelingen kan verrichten wanneer er geen dokter aan boord is. Of een systeem dat elk schip simpel op afstand bestuurbaar kan maken. Of drijvende zonnepanelen, stille heipalen en 3D-geprinte scheepsschroeven: het is de afgelopen jaren allemaal ontwikkeld in de Rotterdamse haven.

Uiteraard kunnen nieuwe uitvindingen vaak ook toegepast worden in andere sectoren en vakgebieden. Daarom is de Rotterdamse haven een echte ‘hotspot’ voor slimme innovaties die overal ter wereld gebruikt worden.

Voorbeelden van deelnemers die zich bezig houden met de topic de slimme haven zijn Havenbedrijf Rotterdam N.V. en Simwave B.V.