Veelgestelde vragen

ALGEMEEN
Wanneer vindt de Wereldhavendagen 2024 plaats? 

De Wereldhavendagen vindt plaats op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 september 2024. Houd de website en onze social media in de gaten voor meer informatie of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Op welke tijden is het evenement te bezoeken?

We hebben de exacte tijden voor 2024 nog niet vastgesteld. Normaliter is de Wereldhavendagen dagelijks te bezoeken tussen 10:00 en 18:00 uur, en op zaterdagavond ook tussen 21:00 en 23:00 uur. Houd de website en onze social media in de gaten voor meer informatie of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wanneer is het programma voor de Wereldhavendagen 2024 bekend? 

We maken het programma van de Wereldhavendagen 2024 bekend in het voorjaar. De kaartverkoop voor de excursies begint in de zomer. Houd de website en onze social media in de gaten voor meer informatie of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wat is de minimumleeftijd van om het evenement te bezoeken? 

Er is geen minimumleeftijd om het evenement te bezoeken. Let wel op dat er wel op sommige excursies een minimumleeftijd geldt.

Wat zijn de huisregels voor bezoek aan de Wereldhavendagen?

Deze huisregels zijn van toepassing op het evenement de Wereldhavendagen in Rotterdam. Bij het betreden van één van de locaties tijdens De Wereldhavendagen ga je akkoord met de volgende voorwaarden.

Wat wordt dit jaar het thema van de Wereldhavendagen?

We hanteren al een paar jaar geen centraal thema meer bij de Wereldhavendagen. In plaats daarvan staan het evenement in het teken van onze 5 haventhema’s. Hier lees je er meer over.

Wat doet de Wereldhavendagen om te verduurzamen?

Stichting Wereldhavendagen is één van de 11 evenementenorganisatoren die samen met gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals een Duurzame Deal heeft gesloten. Hier is afgesproken om over meerdere jaren het evenement verregaand te verduurzamen. Hier lees je er meer over.

EXCURSIES EN TICKETVERKOOP
Wanneer start de kaartverkoop voor excursies?

De kaartverkoop voor de excursies begint in de zomer. Houd de website en onze social media in de gaten voor meer informatie of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Waar kan ik excursietickets kopen?

Je kunt voor al onze excursies via onze website tickets kopen. Je betaalt veilig via internetbankieren of met je creditcard. Kaarten zijn alleen online te koop. Je kunt online betalen met Ideal, VISA of Mastercard.

Kan ik telefonisch tickets voor excursies kopen?

Het is niet mogelijk om kaarten telefonisch of per email te reserveren. Kaarten zijn tot de start van een excursie online te bestellen, indien de beschikbaarheid dit toelaat.  

Wat is een e-ticket en hoe werkt het?

Wij werken met e-tickets, zodat je niet meer in de rij hoeft te staan bij de kassa. Na je aankoop kan je meteen de e-ticket(s) downloaden.  De e-mail die ter bevestiging van je aankoop naar je verzonden is, is geen e-ticket. Een print van alleen deze bevestiging is geen toegangsbewijs tot de excursie.  

Dit e-ticket is je toegang tot de excursie. Zorg dat je de e-ticket kan tonen op de vertreklocatie. Je kan de e-ticket op je telefoon tonen of uitprinten. Voor aanvang van de excursie wordt de barcode van het e-ticket gescand. De unieke barcode kan in alle gevallen maar één keer gebruikt worden. Dupliceren van e-tickets is daarom zinloos. Let erop dat de barcode scanbaar blijft: pas op met vouwen, vuil en vocht.

E-ticket kwijt?

Zodra de excursietickets in de verkoop gaan zullen we je informeren over hoe je dit oplost.

Nemen jullie tickets retour?

Gekochte kaarten en transactiekosten worden niet retour genomen of geruild. Hier zijn helaas geen uitzonderingen op mogelijk. Tickets vallen binnen de uitzonderingen op het herroepingsrecht voor consumenten. Meer info vind je hier.

Ik heb geen email ontvangen na het afronden van mijn bestelling, wat nu?

Controleer de spam-filter in het geval je geen bevestiging van de aankoop in je inbox ontvangen hebt. Soms komen de e-mails met de tickets hier terecht. Heb je het juiste email adres opgegeven, controleer dan of je daadwerkelijk de bestelling afgerond hebt, door de afschrijvingen van je bank te controleren.

Wel betaald maar niks ontvangen? Zodra de excursietickets in de verkoop gaan zullen we je informeren over hoe je dit oplost.

Ik heb geen printer. Wat nu?

De tickets kunnen gewoon vanaf een telefoon worden gescand. Printen is dus niet nodig.  Kan ik op het evenemententerrein nog tickets kopen?  Er zijn geen kassa’s op het terrein aanwezig. Alle tickets dienen online aangeschaft te worden. 

Waar vind ik de prijzen voor de excursies?

Nu nog nergens. We maken het excursieprogramma van de Wereldhavendagen 2024 bekend in het voorjaar. Op dat moment kun je bij elke excursie de prijs vinden.

Zijn er extra kosten verbonden aan het online kopen van excursiekaarten?

Dit is nog niet bekend. Zodra de excursietickets in de verkoop gaan, zullen we je informeren.

Waar te kijken wanneer ik met een grote groep de Wereldhavendagen wil bezoeken?

De Wereldhavendagen bezoeken met een grote groep is zeker mogelijk. Groepsboekingen kunnen gemaakt worden vanaf 25 personen. Stuur hiervoor een e-mail aan [email protected] 

Hoe toegankelijk zijn de excursies?

Een aantal excursies is rolstoeltoegankelijk, let op het speciale icoon dat vermeld wordt. Aan de rolstoelen worden wel voorwaarden verbonden: het moeten sportrolstoelen of inklapbare rolstoelen zijn. Bij de overige excursies, m.n. de bus excursies, wordt er veel over de haventerreinen gelopen, vaak via trappen.  

Geldt er een legitimatieplicht?

Neem je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart mee als je op excursie gaat. Zonder legitimatie mag je de haventerreinen niet betreden. (Kopie of foto op smartphone is niet toegestaan). Binnen een enorm haven- en industriecomplex als Rotterdam is het waarborgen van veiligheid een topprioriteit. Dit gaat gepaard met uitgebreide veiligheidsmaatregelen, waaronder de legitimatieplicht.  

Geldt er een minimumleeftijd voor de excursies?

Bij bepaalde excursies geldt een minimumleeftijd, dit wordt per excursie aangegeven. Houd hier rekening mee bij het bestellen van je excursiekaarten. Dit kan teleurstelling voorkomen. Tenzij anders wordt vermeld zijn kinderen t/m 3 jaar gratis, mits zij op schoot bij een volwassene zitten en mits er geen leeftijdsbeperking geldt.  

Vanaf waar vertrekken de excursies?

Per excursieticket wordt er duidelijk vermeld waar en hoelaat je kunt melden. Over het algemeen vertrekken alle busexcursies vanaf het busstation op het Willemsplein. Bootexcursies vertrekken vanaf diverse pontons verdeeld over het evenemententerrein. Bekijk hiervoor de plattegrond op de website. Sommige excursies zijn op basis van eigen vervoer. Bekijk je excursieticket voor de vertreklocatie van de door jou gekozen excursie dus goed.

 

Mijn vraag staat niet in de meestgestelde vragen, wat nu?

Zodra de excursietickets in de verkoop gaan, zullen we je vertellen waar je terecht kunt.

Is er een chatfunctie

Ja. Zodra de excursietickets in de verkoop gaan, zal deze online zijn.

KADE
Wanneer zijn de kades te bezoeken? 

Het programma voor 2024 is nog niet bekend, maar doorgaand zijn de kades en schepen van de Wereldhavendagen op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 – 18.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. 

Is er een EHBO tijdens het evenement aanwezig? 

Ja, er zijn diverse EHBO posten op het evenemententerrein. Deze zijn te herkennen aan het EHBO plus icoon.

Wat moet ik doen bij met een voorwerp dat ik heb gevonden?

Je kunt de gevonden voorwerpen inleveren bij een van de informatiepunten van de Wereldhavendagen.

Ik ben iets kwijtgeraakt, wat moet ik doen? 

Jaarlijks vinden we verschillende spullen rondom het evenementengebied. Deze spullen worden aangeleverd bij het bedrijf iLost. Op iLost kun je jouw verloren spullen terugvinden per evenement. Klik hier voor meer informatie. 

Is er eten en drinken verkrijgbaar op het terrein?

Ja, we hebben verschillende horecapleinen met foodtrucks en een bar. Let op: alcohol mag alleen worden genuttigd in de aangegeven gebieden.

Zijn er toiletten tijdens het evenement aanwezig? 

Ja, er zijn diverse toiletten op het evenemententerrein.

SHOWS OP HET WATER
Wat zijn de tijden van de show overdag?

Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn de shows op het water van 10:00 tot circa 18:00 uur. Het hele spektakel is goed te volgen vanaf de Willemskade, de Erasmusbrug en vanaf de Holland Amerikakade (op deze kade bevindt zich een tribune).

Wat zijn de stremmingstijden tijdens de Wereldhavendagen? 

De stremmingstijden worden niet door de Wereldhavendagen bekend gemaakt. De (Rijks)Havenmeester van Rotterdam informeert de scheepvaart over bijzonderheden in en rondom het evenementengebied door middel van een ‘Bekendmaking aan de Scheepvaart’ of zogenaamde ‘Bassen’. De ‘Bassen’ staan op de website van het Havenbedrijf Rotterdam,  klik hier. 

Waar en wanneer is de zaterdagavondshow te volgen? 

Het hele spektakel is goed te volgen vanaf de Willemskade, de Erasmusbrug en vanaf de Holland Amerikakade (op deze kade bevindt zich een tribune) op zaterdagavond vanaf 20:30 uur. 

MINDERVALIDEN
Is de kade goed te bereiken voor mindervaliden? 

Ja, het evenemententerrein is een openbare ruimte en bereikbaar voor mindervaliden. Schepen aan de kade zijn voor rolstoelgebruikers helaas niet bereikbaar. Op de website kan er gefilterd worden op rolstoeltoegankelijkheid. 

Hoe kan ik mij verplaatsen tussen de verschillende kades? 

Alle kades zijn lopend bereikbaar. Daarnaast kan je je verplaatsen met Watertaxi Rotterdam.

Zijn de excursies toegankelijk voor mindervaliden? 

Niet alle excursies zijn rolstoeltoegankelijk. Let op de vermelding bij de desbetreffende excursie. Bij de overige excursies, met name de bus excursies, wordt er veel over de haventerreinen gelopen, vaak via trappen. Aan de rolstoelen worden wel voorwaarden verbonden: het moeten sportrolstoelen of inklapbare rolstoelen zijn.

Ik zit in een rolstoel, waar kan ik het beste de avondshow zien? 

Op de Holland Amerikakade op de Wilhelminapier heb je het beste zicht op de avondshow. Ook kun je vanaf de Willemskade kun je de avondshow bekijken. Daarnaast wordt de avondshow op grote schermen op de kade (noord en zuid) uitgezonden. 

Er is genoeg ruimte op de kades om met de rolstoel plaatst te nemen. Er zijn geen speciaal ingerichte plekken voor rolstoelgebruikers. Let er wel op dat het tijdens de avondshow extra druk kan zijn op de kades.  

Waar zijn de toiletten? 

Bij iedere EHBO-post is een invalide toilet aanwezig.  De reguliere toiletten en EHBO-posten worden weergegeven op de plattegrond.  

BEREIKBAARHEID
Ik kom met OV naar het terrein

Met het openbaar vervoer reis je makkelijk en snel naar de Wereldhavendagen. Reis met de metro of tram naar Leuvehaven of Wilhelminaplein en loop in 5 minuten naar het evenemententerrein. Kom je met de auto? Parkeer dan op een van de P+R locaties aan de rand van de stad en reis vanaf daar met de metro naar het centrum. Plan je reis via de online reisplanner op ret.nl of met de nieuwe RET app. OVpay is de nieuwe manier van in- en uitchecken in het openbaar vervoer in Nederland. Je kunt nu ook bij de RET makkelijk in- en uitchecken met je betaalpas, credit card of mobiel. Kijk voor meer informatie op ret.nl/ovpay.

Ik woon/werk in de buurt – waar moet ik rekening mee houden?

Er zijn dit jaar diverse eenrichtingsroutes en afsluitingen. Wij verspreiden circa twee weken voor aanvang van het evenement brieven op de Wilhelminapier en het Scheepsvaartkwartier. Mocht je deze niet hebben ontvangen, stuur dan een mail naar [email protected] dan sturen we deze alsnog toe. Vermeld dan even welke wijk je woont. 

Parkeren 

Parkeer dan op een van de P+R locaties aan de rand van de stad en reis vanaf daar met de metro makkelijk en snel naar de Wereldhavendagen. Plan je reis vanaf de P+R locatie via de online reisplanner op ret.nl of met de nieuwe RET app. Op https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/p-r-terreinen/ vind je alle P+R locaties.  Een overzicht van alle openbare parkeergarages vind je op https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/openbare-parkeergarages/.

Kom je met de auto van buiten de stad? Parkeer dan op een van de P+R-terreinen aan de rand van Rotterdam met aansluiting op de metro, tram of bus. Alle locaties van de Wereldhavendagen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Waar kan ik mijn fiets neerzetten?

We hebben verschillende fietsenstallingen.

Kan ik met deelfiets of -scooter komen?

Zeker! Er zijn verschillende plekken waar je deelfietsen en  -scooters kunt parkeren. Check voor de exacte locaties de app van die dienst die je gebruikt.

Werkzaamheden in de stad

Kijk voor de meest actuele informatie over afsluitingen en werkzaamheden in de rest van de stad op: www.rotterdamonderweg.nl.  

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.