‘Lichtjes voor Sophia’ en Emma Heesters op zaterdagavond

Foto: Anne Reitsma

Ook dit jaar vinden er tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam op 1,2 en 3 september verschillende spectaculaire shows plaats op het water. Overdag zie je maritieme professionals in allerlei soorten en maten in actie.  Aan de avondshow op de zaterdag is dit jaar echter een speciaal element toegevoegd: ‘Lichtjes voor Sophia’. De deelnemers aan de schepenparade zijn verlicht ter ere van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis en zieke kinderen uit dit ziekenhuis varen mee in de show. Emma Heesters treedt op tijdens deze bijzondere parade.

“Tijdens de shows op het water kunnen onze bezoekers de professionals uit de Rotterdamse haven in actie zien”, vertelt Sabine Bruijnincx, directeur van de Stichting Wereldhavendagen. “Het gaat natuurlijk veel meer leven als je in het echt kan zien wat al die verschillende soorten schepen kunnen. Dat is ook het doel van de shows overdag. De avondshow op zaterdag is altijd een spektakel. We zijn trots dat we dit jaar tijdens de schepenparade ‘Lichtjes voor Sophia’ organiseren in samenwerking met stichting Vrienden van het Sophia. Speciaal voor de patiënten en zorgverleners in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis voeren alle schepen extra verlichting. Ook vaart er een schip met patiënten mee in de show.’

Optreden Emma Heesters
Ook dit jaar wordt het muzikale hoogtepunt van de Wereldhavendagen verzorgd door een ster van allure. De Nederlandse Emma Heesters zal optreden vanaf het water van de Nieuwe Maas. Zij werd bekend met het uploaden van covers op YouTube en heeft meer dan 5,5 miljoen volgers op haar kanaal. Haar hits zoals ‘Waar Ga Je Heen’ en ‘Loop Niet Weg’ zullen tijdens de schepenparade over de Nieuwe Maas schallen. De avondshow wordt afgesloten met een geweldige vuurwerkshow, die wordt afgeschoten van een ponton nabij de Erasmusbrug.

Dagvullend programma
Het showprogramma wordt op vrijdag 1 september om 10 uur geopend met een landing van parachutisten van  Het Korps Mariniers. Ook zullen alle deelnemende schepen een nautisch saluut geven door gelijktijdig de scheepshoorn aan te zetten.p zaterdag en op zondag beginnen de shows ook ’s ochtends en gaan non stop door tot 18.00 uur. De Koninklijke Marine is vertegenwoordigd met een antipiraterij- en een onderzeebootbestrijdingsdemonstratie.

Ook wordt er geraced op het water. Op zaterdag nemen de sloepen van de Maasrace  het tegen elkaar op en is de finish van de Dutch Marine Rowing challenge onder de Erasmusbrug. De zeilboten van het Rotterdam Offshore Sailing Team gaan op vrijdag en zondag de strijd met elkaar aan. En de ‘Racebirds’ van E1, het eerste kampioenschap voor volledig elektrisch aangedreven raceboten ter wereld, zijn elke dag te zien.

Dat navigatie op de rivier een secuur taakje is, wordt duidelijk als P&O ferries ‘straatje gaat keren’. Het water lijkt breed, maar zo’n groot schip draaien vraagt om veel nautisch inzicht. Wat te doen als het toch mis gaat, wordt duidelijk tijdens de calamiteitenoefening op het op het water. Het dagvullende showprogramma maakt inzichtelijk wie welke rol op het water heeft!

Kaartverkoop
De shows tijdens de Wereldhavendagen zijn te bekijken vanaf de kade en vanaf de dekken van de deelnemende open schepen. Het hele showprogramma is te vinden op www.wereldhavendagen.nl. Net als het kadeprogramma zijn de shows zijn van de Wereldhavendagen gratis. Voor excursies, vaartochten en tours moeten wel tickets gereserveerd worden. Dat is nu mogelijk op www.wereldhavendagen.nl.

Ontdek het programma
Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.