Foto-expo ‘Diep in de Haven’ geopend

Met haar expositie ‘Diep in de Haven’ is Wereldhavendagen-fotografe Anne Reitsma erin geslaagd om het werken in de Rotterdamse haven op een schitterende manier in beeld te brengen. Met vijf compacte reportages voegt Reitsma diepgang toe aan de kernthema’s van de Wereldhavendagen, die aanstaande vrijdag 1 september van start gaan en duren tot en met zondag 3 september. De expositie ‘Diep in de Haven’ is vandaag feestelijk geopend en is tot eind september te zien op de buitengevels van het Maritiem Museum Rotterdam.

De 130.000 schepen die Rotterdam jaarlijks in- en uitvaren komen in een haven terecht waar duurzaamheid en innovatie hoog op de agenda staan. De dynamische haven biedt een breed scala aan carrièremogelijkheden voor zowel jongeren als zij-instromers, met leefbaarheid en veiligheid als belangrijke aandachtspunten. “Alle verhalen die we tijdens de Wereldhavendagen vertellen, vinden hun oorsprong in deze vijf kernthema’s”, zegt Anne Reitsma. “Aan mij de taak om dit visueel over te brengen. Ik vond het daarbij belangrijk om de mens niet uit het oog te verliezen. Er zijn zoveel verschillende loopbanen in de Rotterdamse haven. Ik ben trots op deze selectie, waarbij de mens een gezicht geeft aan de grootsheid van de haven.”

Diversiteit en bevlogenheid
Al elf jaar legt Reitsma als vaste fotograaf van de Wereldhavendagen het evenement met haar fototeam vast. Haar expo ‘Diep in de Haven’ bestaat uit vijf reportages van vier prachtige foto’s op verschillende plekken in de haven. “Op elke locatie ben ik met veel openheid ontvangen. Het is niet alleen bijzonder om de diversiteit in werkzaamheden te zien, maar ook in mensen. Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is dat ze trots zijn op hun werk en daar heel bevlogen over vertellen.” Met ruim 300 bedrijven en meer dan 565.000 arbeidsplaatsen is er in de Rotterdamse haven genoeg werk. “En met het oog op de toekomst zal dat niet minder worden”, aldus Sabine Bruijnincx, directeur van de Stichting Wereldhavendagen. “Er zal immers veel mens- en denkkracht benodigd zijn voor de energietransitie en de digitalisering in de Rotterdamse haven.”

De expositie is zowel voor bezoekers aan het museum als voor voorbijgangers te zien. Naast de expo vindt bij het Maritiem Museum tot en met 3 september ook het jaarlijkse Maritiem Festival plaats, met allerlei maritieme activiteiten voor jong en oud. “Deze expositie en de het Maritiem Festival zijn tekenend voor de samenwerking tussen het Maritiem Museum en de Wereldhavendagen”, aldus Bert Boer, directeur van het museum. “Het bruist het hele weekend in Rotterdam, zowel in het museum als in de haven.”

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.