Favoriet
Terug naar overzicht

CityTour Heijplaat

Details

Combined Shape
Zo. 8 Sep 2024
Combined Shape
09:30 uur (duurt 02:00 uur)
Excursies
Meer te doen in de stad
Ontdek Rotterdam Anders
Tickets vanaf €17,50

ticket
verkoop
start half augustus

Ontdek de Heijplaat onder begeleiding van een professionele gids. De plek van de RDM en de Onderzeebootloods en nog veel meer.

Heijplaat is ontstaan als woonwijk voor arbeiders van de toenmalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) die in 1904 hier begon met onderhoud en bouw van schepen. Heijplaat ligt relatief ver buiten Rotterdam en was dus ook moeilijk bereikbaar voor de werknemers. De naam verwijst naar de nabijgelegen, en inmiddels verdwenen, buurtschap De Heij.

Doordat de RDM verdween en het aantal havenarbeiders verminderd is, is de wijk in aanzien achteruitgegaan; winkels sloten en de levendigheid verdween. Sinds 2008 wordt het RDM-terrein ontwikkeld tot een onderwijscampus, wat voor nieuwe bedrijvigheid zorgt. Een deel van de gebouwen is anno 2015 gerestaureerd, de grote bedrijfshallen worden onder meer gebruikt voor tentoonstellingen en presentaties en een deel van een later bijgebouwde woonwijk is afgebroken en het leeggekomen terrein wacht op nadere invulling met nieuwe woonhuizen.

Op voordracht van de gemeente Rotterdam is het gebied Heijplaat (de voormalige RDM-werf, de woonwijk en het quarantainecomplex) in mei 2018 aangewezen als rijksbeschermd stadsgezicht.

Bijzonderheden

Wandeling onder begeleiding van een professionele gids van ca. 2 uur.

Graag 5 minuten voor aanvang tour aanwezig zijn. De tour start exact op tijd.

Tickets

zo. 8 sep 2024
09:30 - 11:30
Ticket verkoop start op 19 augustus
Cultuur
Wandelexcursie
Vertrekplaats: Café Restaurant Courzand
Combined Shape
Betaald
Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.