Rotterdam = Slimme haven

Als de grootste haven van Europa verwerkt Rotterdam elke dag duizenden tonnen goederen en containers, afkomstig van honderden schepen. Slimme technologie leidt deze complexe processen dagelijks in goede banen. En dankzij nieuwe innovaties wordt de Rotterdamse haven elke dag een beetje efficiënter, schoner en veiliger.

De Rotterdamse haven is ‘de toegangspoort naar Europa’: goederen gaan via weg, spoor, rivier of pijpleiding naar meer dan vijfhonderd miljoen consumenten op het hele continent. Dat doen we zo goed, dat het World Economic Forum de Rotterdamse haveninfrastructuur kwalificeerde als de beste ter wereld. Slimme technologie is daarbij onmisbaar. Daarom krijgen bedrijven in de Rotterdamse haven de kansen, ruimte en geld om onderzoek te doen, verder te digitaliseren en nieuwe dingen uit te proberen.

De voormalige stadshavens van het RDM- en M4H-gebied zitten vol met innovatieve startups en scale-ups die werken aan slimme oplossingen voor de toekomst. PortXL is een coachingprogramma dat deze jonge bedrijven helpt van de grond te komen. Een greep uit de bijzondere innovaties van afgelopen jaren: een ‘carwash’ voor schepen, drijvende zonnepanelen, ecologische kademuren, 3D-geprinte scheepsonderdelen en slimme meerpalen met sensoren.

De Rotterdamse haven is dan ook een ontzettende hightech omgeving. Talloze slimme, zelflerende computermodellen helpen de havenmeester aan informatie over binnenkomende schepen of worden ingezet voor weers- en andere voorspellingen. Scheepsreparaties kunnen op afstand met een VR-bril en informatiestromen lopen veilig via de blockchain.

Op Maasvlakte 2 vind je inmiddels volledig geautomatiseerde containerterminals. Ook vliegen er volop drones rond voor inspecties, beveiliging en bezorgingen. In de toekomst zullen er zelfs mensen of goederen mee kunnen worden vervoerd. En vorig jaar voer het eerste onbemande, op afstand bestuurde schip door de haven. Deze zogenaamde USV’s zijn kleiner, zuiniger en veiliger: de toekomst van de scheepvaart.

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.