Wereldhavendagen maakt zich op voor spectaculaire avondshow

In Rotterdam is de tweede dag van de Wereldhavendagen succesvol afgesloten. Naar schatting 120.000 mensen bezochten op zaterdag overdag de kades rond de Erasmusbrug of gingen op excursie bij bedrijven dieper in de haven. De dag verliep zonder incidenten.

Demonstraties

Naast de acitviteiten op de kade en de excursies, konden bezoekers op zaterdag getuige zijn van demonstraties van de Koninklijke Marine, het Rotterdam Offshore Sailing-team, P&O Ferries en het ‘straatje keren’ van cruiseschip de Magellan. Ook de finish van ‘De Hel van Vlissingen’ was in Rotterdam, waarbij oud-Mariniers van de Dutch Marine Rowing Challenge een driedaagse roeitocht van Vlissingen naar Rotterdam afrondden.

Ook zagen de vele toeschouwers op de Erasmusbrug het startschot van de Maasrace, een sloepenwedstrijd over 18 kilometer. Op de Wilhelminapier ging de Dutch Ultimate Fire Fighter-contest van start, de zoektocht die zondag moet leiden tot de verkiezing van de ultieme brandweerman.

Avondshow

De zaterdag wordt traditioneel afgesloten met een spectaculaire avondshow op het water. De opzet is dit jaar een moderne versie van een botenparade. In lijn met het Wereldhavendagen-thema ‘Energize!’ worden de schepen verlicht als een reis door de tijd. Eerst met fakkels en verlichte kabels, om uiteindelijk te eindigen in een moderne lichtshow. Deze speelt niet alleen op het water, maar ook op de kades rond de Erasmusbrug. Het afsluitende vuurwerk is dit jaar volledig geïntegreerd in de show. Na de avondshow verzorgt DJ Niles Alister een afterparty op de kades.

Zondag is de laatste dag van de 41e editie van de Wereldhavendagen. Het evenement is gratis te bezoeken en vindt plaats in het gebied rond beide oevers van de Erasmusbrug. Naast de vele activiteiten op de kades van de Wilhelminapier tot aan de Rijnhaven en van het Willemsplein tot aan de Parkkade, kunnen bezoekers vrijwel de hele dag van demonstraties op het water genieten en mee met excursies. Voor de excursies moeten vooraf kaarten worden gekocht. Voor de allerjongsten is er een kinderplein ingericht.