Stichting Bureau Voorlichting Binnenvaart

De Stichting Bureau Voorlichting Binnenvaart is opgericht om namens de sector de promotie en voorlichting te verzorgen. Het kantoor is gevestigd aan het Vasteland in Rotterdam, vlakbij de Erasmusbrug, en biedt net een doorkijkje naar de drukbevaren Nieuwe Maas.

Dagelijks passeren hier honderden binnenvaartschepen van verschillende types en verschillende tonnages. De binnenvaart en de Haven van Rotterdam zijn nauw met elkaar verbonden. Door gunstige ligging aan de Noordzee is Rotterdam de toegangspoort tot het achterland van Europa. Via een fijnmazig vaarwegennet vervoert de binnenvaart grensoverschrijdend ca. 35% van al het vervoer richting Duitsland, Zwitserland, België en Frankrijk.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan containers of auto’s maar ook bulklading zoals kolen, granen, zand en grind, en natte lading als benzine. Voor elk type lading bestaat er een schip. Een gemiddeld binnenvaartschip van 110 meter kan maximaal 3.500 ton vervoeren. Dit staat gelijk aan 120 vrachtwagens en bespaart dus veel file op de weg. Nederland heeft met ruim 8.000 schepen de grootste vloot van Europa.

De binnenvaart heeft de ambitie om nu en in de toekomst schoonste modaliteit te zijn. Inzet is een klimaatneutrale en emissievrije binnenvaart in 2050. Dit kan worden bereikt door de inzet van schonere motoren, nieuwe technieken zoals het varen op accu’s en waterstof en het aanpassen van bestaande motoren.

Om deze ambitieuze plannen waar te kunnen maken heeft de binnenvaart goed personeel nodig. Neem voor meer informatie over opleidingen tot matroos en/of kapitein een kijkje op onze website.

En kijk tijdens Digital Port Day op 5 september naar de filmpjes aan boord van het containerbinnenvaartschip Progres van Bosman Container Shipping Group.

Direct naar de website
Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.