Zeekadetkorps Nederland

Nederland telt op dit moment twintig Zeekadetkorpsen. Alle korpsen beschikken over een Korpsschip dat functioneert als clubhuis en waarmee wordt gevaren.

KORPS
Elke plaatselijke organisatie beheert een Zeekadetkorps. Het plaatselijk korps bestaat uit de korpsleiding en de jeugdleden. Tot de korpsleiding behoren de Zeekadetofficieren en de onderofficieren in de rangen van schipper en opperschipper. De commandant van het Zeekadetkorps staat aan het hoofd van de korpsleiding. De leden van de korpsleiding zijn vrijwilligers, die goed met jongeren kunnen omgaan en graag anderen leren wat het leven en werken op en bij het water is. Veel leden van de korpsleiding zijn zelf zeekadet geweest.

Tot de jeugdleden behoren de ketelbinkies, zeekadetten en onderofficieren in de rangen van kwartiermeester en bootsman.

OVERIGE VRIJWILLIGERS
Bij de plaatselijke organisaties zijn naast het bestuur en de korpsleiding nog andere vrijwilligers actief. Deze vrijwilligers hebben geheel verschillende taken. Een belangrijke taak  van de Zeekadetkorpsen is kadetten allerhande zaken te leren die voor het varen en het leven aan boord van een schip belangrijk zijn. De officieren en onderofficieren doen dat. Bij veel korpsen helpen instructeurs hierbij. Die instructeurs zijn voor speciale onderwerpen en hebben vaak lang gevaren. De instructeurs leren de zeekadetten bijvoorbeeld over navigatie of over techniek. Er zijn ook instructeurs voor ehbo-lessen.

Ook worden wel vrijwilligers ingezet bij de begeleiding van de ketelbinkies, dat zijn de jongste korpsleden vanaf 9 jaar. Deze vrijwilligers nemen dan taken over van de officieren en onderofficieren. Bij veel korpsen zijn vrijwilligers die veel werk verzetten aan het onderhoud van het korpsschip. Dat is belangrijk werk om veilig met het schip te varen. Vaak zijn dit mensen die vroeger op het korpsschip of een zelfde soort schip hebben gewerkt. Het zijn vakmensen die zich met veel liefde voor hun werk inzetten.

Bezoek website

Bijzonderheden

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met een Zeekadetkorps bij jou in de buurt. Je vindt ze overzichtelijk (met alle gegevens) op de website van Zeekadetkorps Nederland

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.