Rotterdam Offshore Sailing Team

Het Rotterdam Offshore Sailing Team is ontstaan vanuit Van Uden en de KRZV De Maas, in samenwerking met de Rotterdamse zeilverenigingen en sponsoren.

Ons doel is jonge (18-30 jaar) talentvolle ‘open-boten-zeilers’ uit Rotterdam een kans te geven om op hoog niveau in te stappen in het offshore zeilen op grote racejachten; in dit geval op de full-carbon KER46 ‘Van Uden’, die speciaal voor dit doel is aangekocht.

Het ROST wordt aangestuurd door Gerd Jan Poortman (oa. 3x Volvo Ocean Race), en biedt elk teamlid de kans zich te ontwikkelen tot professional in het offshore-circuit, zowel aan boord als op gebieden als bootonderhoud, electronica, rigging of navigatie. Het ultieme doel is The Ocean Race; waarin Nederlandse en Rotterdamse boten historisch sterk vertegenwoordigd zijn. De resultaten liegen er niet om: het ROST werd oa. Nederlands kampioen ORC en IRC, 3e op het WK offshore, North Sea Regatta Supercup, en de Hans Horrevoets Memorial Trophy.

In 2017 en 2018 is er een sterk team van specialisten opgeleid voor iedere positie aan boord, met als resultaat de winst op het NK en knappe 3e plek op het Wereldkampioenschap. Dit jaar hebben we ons toegelegd op langere offshore races: meerdere dagen, verder op zee en meer wisselende condities. Hiervoor wordt elk teamlid uitgedaagd een meer all-round zeezeiler te worden, en wordt er nog meer verlangt van ieders ‘second skill’; van bootonderhoud en rigging tot electronica en navigatie.

Zo geeft het ROST fanatieke zeilers de kans zich te ontwikkelen tot professionals in het offshore circuit, met als ultieme doel de Volvo Ocean Race; waarin Nederlandse en Rotterdamse boten historisch sterk vertegenwoordigd zijn. 2017 Was het debuutjaar van het ROST, en wonnen we met een ‘vers’ team het Nederlands kampioenschap ORC, de RORC North Sea Race, en werden we 6e in de beroemde Rolex Fastnet Race.