Provincie Zuid-Holland

Actief op

Combined Shape
vr. 2, za. 3 & zo. 4 Sept
Bekijk programma

De provincie Zuid-Holland is één van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld met Rotterdam als grootste haven van Europa. Het is dan ook niet zo vreemd dat het steeds drukker wordt op de (vaar)wegen in Zuid-Holland. Om de provincie bereikbaar te houden, voeren wij onderhoud uit aan de wegen, vaarwegen, bruggen, sluizen en oevers. Dat doen we op een zo duurzaam mogelijke manier met zo min mogelijk overlast voor de omgeving. Ook kijken we naar mogelijkheden om het wegennet te ontlasten en de doorstroming te verbeteren. Bijvoorbeeld door meer goederen over het water te vervoeren in plaats van over de weg. Én door gebruik te maken van data en digitalisering. 

Duurzaam beheren en onderhouden van de wegen en vaarwegen
De provincie beheert ongeveer 550 kilometer aan provinciale wegen, 130 kilometer aan provinciale vaarwegen, 250 kilometer aan oevers en bij elkaar bijna 700 bruggen, sluizen, viaducten, tunnels en duikers. Goed beheer en onderhoud is belangrijk, zodat jij er veilig overheen kan rijden en schepen veilig kunnen passeren.

Meer goederen over water vervoeren
Het is druk op de wegen in Zuid-Holland. Wist je dat één binnenvaartschip ervoor zorgt dat er gemiddeld zo’n 40 tot 60 vrachtwagens van de weg blijven? Een betere spreiding van goederenvervoer via de weg, het spoor én over water zorgt voor een nog beter bereikbaar Zuid-Holland. En daar zetten wij ons als provincie voor in.

Schoon
Daarnaast willen we dat het goederenvervoer schoner wordt. Daarom werken we aan de transitie van zero-emissie vervoer via het water. Bijvoorbeeld door schepen op elektriciteit of waterstof te laten varen.

Slimme oplossingen
We kijken steeds naar nieuwe oplossingen om onze infrastructuur duurzaam en nog veiliger te maken. Ook maken we gebruik van data en digitalisering bij o.a. het bedienen van onze bruggen op afstand en om incidenten op de weg en vaarweg te monitoren. Kijk ook naar deze animatie om te zien wat wij als overheden doen.

Bezoek website

Bijzonderheden

Bekijk hier filmpjes van ons over schoner goederenvervoer:
– Schoner goederenvervoer, klik hier.
– Internationaal werken aan schoner goederenvervoer, klik hier.

Natuurlijk doen en kunnen we dit allemaal niet alleen. We werken samen met andere overheden, marktpartijen, transportsector, vervoerders, verladers, ingenieursbureaus, aannemers, havens en kennisinstellingen aan de bereikbaarheid van onze provincie. Zo maken we Zuid-Holland elke dag beter!

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.