Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Droge voeten en schoon water: samen met jou. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard werkt dagelijks hard aan het waterbeheer. De gevolgen van klimaatverandering zorgen voor grote uitdagingen voor het waterbeheer: er vallen meer hevige regenbuien zoals recent in Limburg, de zeespiegel stijgt, er zijn vaker periodes van droogte en hitte en de rivierafvoeren zijn extremer. Naast de zeespiegelstijging hebben we ook te maken met bodemdaling. Kortom, veel werk aan de winkel. Jouw hulp daarbij is belangrijk en hard nodig.
We weten allemaal dat bewust omgaan met water belangrijk is. Zeker in een stad als Rotterdam, waar veel bebouwing is en dat voor een groot deel onder zeeniveau ligt. Alleen lijkt het soms alsof je de enige bent die een bijdrage probeert te leveren. Of je wilt wel helpen, maar weet je niet precies hoe. Steeds meer mensen proberen in hun eigen omgeving steeds waterbewuster te leven met grote of kleine aanpassingen. En die mensen, die noemen we nou waterbazen! Wil jij ook graag bijdragen aan schoon en voldoende water? Dat is gelukkig makkelijker dan je denkt. Al met een paar kleine aanpassingen in en om het huis, kan je veel bereiken.
Bijvoorbeeld door alleen de drie P’s door de wc te spoelen; poep, plas en (wc-)papier. Of door regenwater op te vangen met een regenton, een tegel om te wisselen voor een plant of tijdens het uitlaten van de hond plastic op te ruimen. Meer inspiratie nodig? Bekijk alle tips op www.hhsk.nl/waterbazen en word ook een waterbaas!
Als je een tuin hebt, kan die een rol spelen bij het afvoeren van regenwater. Bijvoorbeeld door tuintegels te vervangen door grind en gras. Of door een regenton te plaatsen. Dit voorkomt schade aan jouw huis en zorgt ervoor dat regenwater beter wordt afgevoerd.
Voor bepaalde maatregelen die je neemt om wateroverlast te voorkomen, geeft het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een financiële bijdrage. Kijk HIER of je daarvoor in aanmerking komt.
Bijzonderheden
Wil je meer weten over het werk van een waterschap? Bekijk dan de TV-serie Stand van Ons Water. HIER vind je filmpjes over hoe we zorgen voor het juiste waterpeil in sloten en plassen, hoe we wateroverlast tegengaan, of hoe we energie opwekken uit afvalwater.