Actief op

Combined Shape
Vr. 2, Za. 3 & Zo. 4 Sep 2022
Bekijk programma

Een veilig en (financieel) gezond Nederland en Europa. Dat is waar de Douane aan werkt. Maar hoe doen we dat precies?

We houden toezicht op goederen die de grens over gaan, om Europa en zijn inwoners te beschermen. We letten daarbij vooral op zaken die te maken hebben met veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Veel zaken mogen gewoon de grens over. Maar soms alleen als de juiste papieren aanwezig zijn, zoals bij vlees, dieren en planten. Dat checken we dan. Sommige dingen mogen het land nooit in. Drugs zijn een bekend voorbeeld.

Ongeveer 1/3 van alle goederen voor Europa komt in Nederland aan, vooral in de Rotterdamse haven maar ook op Schiphol. Daarom moeten we als Douane slim werken. We controleren gericht, op basis van informatie en risico’s die we afleiden uit data. En met de meest moderne middelen. Want ook al hebben we ruim 400 jaar ervaring, we leven zeker niet in het verleden. Innovatie zit in ons bloed. We blijven vernieuwen en verbeteren.

We werken ook aan een eerlijke en sterke economie. Onder andere door oneerlijke concurrentie te voorkomen. En door bedrijven in de import, export en logistiek zo weinig mogelijk te belasten met onze controles. Een economisch gezond Nederland is ook een stabiel en veilig land. Daar dragen we volop aan bij. De belastingen die we afstaan aan Nederland en Europa zijn het financiƫle fundament onder onze samenleving. Dat is geld voor bijvoorbeeld scholen, wegen en ziekenhuizen. Daar profiteert iedereen van.

Bezoek website
Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.