Spaanse Polder | Tussen haven en land

Boven Rotterdam en Schiedam strekt zich een enorm industriegebied uit: de Spaanse Polder, ’s Gravelandse Polder en Noordwest. Het is het grootste droge industriegebied van West-Europa.

In het gebied zijn 4.000 bedrijven gevestigd uit verschillende sectoren: maakindustrie, transport en logistiek, automotive, groothandel en food. Er werken tienduizenden mensen. Het gebied is aangewezen voor de zwaardere industrie, milieucategorieën 3 tot 5. Dat wil zeggen: geen publieksfuncties, detailhandel of kantoren. Verder mag bijna alles.

Het is de plek waar haven overgaat in land. Dagelijks worden talloze containers opgesplitst in kleinere porties, geschikt voor bevoorrading van de detailhandel. Groenten en fruit uit het Westland worden op de Groothandelsmarkt verhandeld. En er is een omvangrijke voedingsindustrie: denk aan Verstegen, Solina, Campina, Bakkersland. Finma en Eurocaps.

Het is een plek waar geleverd wordt voor de zeevaart en offshore. Verschillende machinefabrieken richten zich volledig op specifieke apparatuur, onderdelen en materialen die op zee worden gebruikt. Radertjes, tandwielen en overdrijfassen worden hier op maat gemaakt door Machinefabriek Poot. Schepen van de hele wereld zijn voorzien van armaturen van Electro Circle. Electromotoren en tandwielkasten worden custom gemaakt door SEW Eurodrive. Sinds dit jaar telt het gebied ook de drijvende scheepswerf van Martijn Vermeer, die zich richt op de restauratie van historische schepen.

Het gebied is een broedplaats. Nieuwe economie, maakindustrie, energietransitie – wat in Delft wordt bedacht, wordt hier uitgevoerd. In de Spaanse Polder zijn tal van bedrijven gevestigd die zich richten op sloop, asbestsanering en demontage. Vervuilend? Juist helemaal niet. Tijdens de Wereldhavendagen laat Krommenhoek Metals op de Willemskade zien hoe tegenwoordig oud ijzer en oude metalen worden gerecycled.

Tenslotte: het is een gebied in transitie. Ondanks de goede infrastructuur, bereikbaarheid en vooral de goede bedrijven, hebben criminele en overlast gevende bedrijven een sterke positie gekregen in het gebied. De gemeenten Rotterdam en Schiedam werken, samen met een grote groep van ondernemers, eigenaren en investeerders, Hogescholen en ROC’s, aan herontwikkeling van het gebied. Een vitaal en duurzaam bedrijventerrein, als visitekaartje voor beide gemeenten, met goede en bereikbare werkgelegenheid vanuit Rotterdam en Schiedam.