Spaanse Polder – ’s Gravelandse Polder – Noordwest | Tussen haven en land

Boven Rotterdam en Schiedam strekt zich een enorm industriegebied uit: de Spaanse Polder, ’s Gravelandse Polder en Noordwest. Het is het grootste droge industriegebied van West-Europa.

In het gebied zijn 4.000 bedrijven gevestigd uit verschillende sectoren: maakindustrie, transport en logistiek, automotive, groothandel en food. Er werken tienduizenden mensen. Het gebied is aangewezen voor de zwaardere industrie, milieucategorieën 3 tot 5. Dat wil zeggen: geen publieksfuncties, detailhandel of kantoren. Verder mag bijna alles.

Het is een gebied in transitie. Ondanks de goede infrastructuur, bereikbaarheid en vooral de goede bedrijven, hebben criminele en overlast gevende bedrijven een sterke positie gekregen in het gebied. De gemeenten Rotterdam en Schiedam werken, samen met een grote groep van ondernemers, eigenaren en investeerders, de Hogeschool Rotterdam en het Albeda College, aan herontwikkeling van het gebied. Een vitaal en duurzaam bedrijventerrein, als visitekaartje voor beide gemeenten, met goede en bereikbare werkgelegenheid vanuit Rotterdam en Schiedam.