Maritieme carrière-oriëntatie voor scholieren en studenten

De 44e editie van de Wereldhavendagen vindt plaats op 3, 4 en 5 september 2021 in Rotterdam. Zoals ieder jaar is er tijdens het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland veel aandacht voor jongeren, carrière en instroom. Met het thema ‘Port Of Opportunities’ zet de organisatie dit jaar de schijnwerper op alle kansen en mogelijkheden die de Rotterdamse haven te bieden heeft voor een maritieme of technische carrière.

Na een grotendeels digitale editie in 2020 bieden de huidige maatregelen rond covid-19 tijdens de 44e editie van de Wereldhavendagen de mogelijkheid voor verschillende kleinschalige programmaonderdelen. Scholieren en studenten kunnen hierbij weer op verschillende manieren kennismaken met de kansen van een carrière in de haven, op zee of op een binnenvaartschip.

Werken bij de Koninklijke Marine?
Op de Parkkade strijkt de Koninklijke Marine neer met de ‘Koninklijke Marine Experience’. Via een educatief en interactief programma zullen de aanwezige mariniers jonge bezoekers voorlichten over de mogelijkheden van werken bij de Koninklijke Marine. Er zijn een hindernisbaan, wapentuig en materieel aanwezig, net als diverse schepen: landingsvaartuigen, patrouilleschip Zr.Ms. Friesland en mijnenjager Zr.Ms. Schiedam.

Bij innovatieve stands kunnen bezoekers door middel van virtual reality en esports een digitale kijk nemen in het leven van de mariniers. Ook zijn er stands waarin bezoekers van alles leren over het wapen en uitrusting die mariniers gebruiken bij missies in de zwaarste omstandigheden. Middelbare scholen kunnen op vrijdag terecht, in het weekend is de Experience geopend voor alle jongeren en studenten. Geïnteresseerden moeten wel van tevoren een tijdslot reserveren via deze link.

De haven komt naar je toe!
Ook het vorig jaar geïntroduceerde scholenprogramma ‘De haven komt naar je toe!’ krijgt een vervolg. Hierbij maken scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs op een laagdrempelige manier kennis met de mogelijkheden die de haven en zijn bedrijven te bieden hebben. Er kan een gastles verzorgd worden door iemand die werkzaam is in de haven en klassen kunnen op ‘havenbeleving’ of bedrijfsbezoek. Ook is er (online) lesmateriaal beschikbaar voor een klas om zelfstandig uit te voeren.

Daarnaast zijn er in samenwerking met diverse musea bijzondere programma’s opgezet waarin de Rotterdamse haven centraal staat. Hiervoor kunnen scholen terecht bij het Belasting & Douane Museum, het Maritiem Museum, het Mariniersmuseum en het Wereldmuseum. En daarnaast is er is dit jaar een bijzonder nieuw programma: een ‘Real Life Game’ in de Schiecentrale, een soort escaperoom die samen met Provincie Zuid-Holland wordt ontwikkeld.

Kijk voor alle mogelijkheden op de website van de Wereldhavendagen.

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.