Loodswezen Rotterdam-Rijnmond

De haven van Rotterdam is de grootste van Europa. Loodswezen Rotterdam-Rijnmond loodst jaarlijks met 220 onafhankelijke professionele registerloodsen zo’n 56.000 schepen vlot en veilig de havens in en uit. In dit druk bevaren gebied, vol terminals, raffinaderijen en chemische fabrieken, dragen we in belangrijke mate bij aan de veiligheid. Dat doen we onder alle weersomstandigheden, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Van de Europoort tot aan Moerdijk. Wij zijn wereldwijd de eerste loodsenorganisatie met een ISPO (International Standard for Pilot Organisations) certificaat.

Een registerloods is als adviseur van de kapitein en (in overleg) als verkeersdeelnemer een belangrijke spil in de haven. Samen met de kapitein zorgt de registerloods ervoor dat een schip veilig op de bestemming komt. Daarvoor maakt hij gebruik van zijn jarenlange ervaring op de grote vaart en van de intensieve opleiding en voortdurende training. Met die kennis van de lokale omstandigheden draagt de loods, samen met de kapitein, roeiers, slepers en Havenmeester bij voor veilige en vlotte scheepvaart.

Dat werk vraagt, zeker in een druk havengebied als Rotterdam-Rijnmond, om een uitgekiende logistiek en intensieve planning. Namens de registerloodsen zorgt het Nederlands Loodswezen ervoor dat steeds op tijd de juiste, bevoegde, loods aan boord van het juiste schip komt.

 

Dat kunnen we niet alleen: de haven is een samenspel van veel verschillende partijen. In die keten draagt het Loodswezen een belangrijk steentje bij door de kapitein bij te staan. In overleg met rederijen, agenten en Havenmeester werken we niet alleen aan veilige scheepvaart, maar ook aan een vlotte en efficiënte doorstroming van de haven. Zo zorgen we mede voor een haven die aantrekkelijk is en haar voorsprong behoudt.

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.