Kustwacht Nederland

Niet in de nabije omgeving van de Rotterdamse Haven, maar in Den Helder is de Kustwacht gevestigd. En toch hebben beide plaatsen veel met elkaar te maken. Soms direct en soms via de scheepvaart. De Kustwacht coördineert bijvoorbeeld zoek- en reddingsacties (search and rescue, SAR) op het water bij vermissingen, maar ook bij aanvaringen tussen zeeschepen op de Noordzee coördineert de Kustwacht hulpverlening.

Een andere verbindende factor is dat een van de twee Kustwachthelikopters als thuishaven de Pistoolhaven heeft. Naast het gebruik voor het overzetten van loodsen, wordt deze helikopter ook ingezet bij zoekacties. Daarvoor is aan boord een lier en een zwemmer om iemand uit het water te takelen.

Intensieve samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam vindt plaats binnen het zogeheten ‘Maritime Incident Response Group NL (MIRG.NL)’. Dit speciale brandweerteam voor op zee kan worden ingevlogen naar een incidentschip op verzoek van de kaptein. Dit voor de ondersteuning bij de brandbestrijding aan boord.

Daarnaast heeft de Kustwacht nog andere taken als scheepvaartcontroles, zorgen voor de bewegwijzering op zee via boeien en het versturen van navigatieberichten. Ook kunnen zeevarenden via de Kustwacht doorgeschakeld worden met de Radio Medische Dienst (RMD). En indien nodig coördineren we een medische evacuatie. Kortom, de Rotterdamse haven en de Kustwacht zijn meer verbonden dan je op het eerste gezicht zou denken!

Wat gebeurt er als er een noodmelding binnenkomt? Hoe komt die binnen? En hoe worden de zoekacties op het water gecoördineerd? Zaterdag 5 september neemt watch officer Hilde van de Kustwacht je mee achter haar meldkamertafel!

Kijk op 5 september om 11:00 uur tijdens Digital Port Day live mee achter de schermen bij het Kustwachtcentrum! Volg hiervoor de livestream op de website van de Wereldhavendagen!

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.