In de stad

Haven en stad worden ook dit jaar weer met elkaar verbonden door het onderdeel Wereldhavendagen in de stad. In de binnenstad van Rotterdam is het Maritiem Weekend goed voelbaar. De Wereldhavendagen vindt plaats in het weekend van 7, 8 en 9 september en trekt jaarlijks gemiddeld 400.000 bezoekers. Gezamenlijk met de ondernemers in de binnenstad wordt ervoor gezorgd dat de gehele binnenstad een maritieme sfeer ademt tijdens dit Rotterdamse evenement.

Er zijn een aantal horeca- en retailondernemers die bijzondere acties aanbieden in aanloop naar de Wereldhavendagen. Zo kan je mee doen aan een maritieme bootcamp of een speurtocht, meer informatie krijgen over duurzame gerechten en kan je de Wereldhavendagen tompouce halen!
Bekijk voor alle acties het kopje ‘Bijzondere acties in de stad’

Verder zijn er in het centrum van Rotterdam vele mogelijkheden om te shoppen en nieuwe plekken te ontdekken. De ondernemers die zich aan de Wereldhavendagen hebben verbonden zijn te vinden onder het kopje ‘Shoppen en ontdekken’.

Wil jij tijdens of na de Wereldhavendagen een hapje eten bij een leuk restaurant? Er zijn vele restaurants te ontdekken in Rotterdam. Wil jij weten welke horecagelegenheden zich hebben verbonden aan de Wereldhavendagen? Bekijk het kopje ‘Eten en drinken’.

Naast het evenement Wereldhavendagen zijn er nog verschillende andere evenementen in de stad. Denk aan de Nacht van de Kaap en het Shantyfestival Rotterdam.
Bekijk alle evenementen onder het kopje ‘Maritiem Weekend’.

Download nu de flyer met het gehele programma!

Bijzondere acties in de stad

Beleef het havengevoel in de hal van het Centraal Station. ‘Take me to the River’ is een kunstwerk van ‘papieren’ bootjes welke hoog in de lucht hangt. Het is een duurzaam en interactief concept dat aandacht geeft aan de 41e editie Wereldhavendagen met het thema Energize! Voorafgaand aan de Wereldhavendagen is dit kunstwerk in de hal van Centraal Station van Rotterdam te bewonderen. En kijk in en tegenover Centraal Station ook eens naar de schermen!

Op drie schermen zijn havenbeelden te vinden! Daarnaast vindt er op donderdag 6 september een optreden van een Shanthykoor plaats, om aandacht te vestigen op de Wereldhavendagen en Shantyfestival Rotterdam. Zo kun je alvast een beetje in de havensfeer komen!

www.wortelboer.nl
Locaties: Markthal, Centraal Station en op het evenemententerrein

Op twee prachtige locaties in de stad zijn hele grote ankers geplaatst! Spot jij één van deze ankers? Maak er dan een leuke, grappige of stoere foto van en deel deze op social media!
De levensgrote ankers staan voor Centraal Station en voor de Markthal.

Daarnaast staan er ook nog eens vier ankers op 7, 8 en 9 september op het evenemententerrein! Bij het anker op het kinderplein kunnen kinderen zich gratis laten schminken of zich laten voorzien van een stoere glittertattoo! Heb je het anker op het kinderplein gevonden? Ga dan op zoek naar de overige drie ankers op het terrein. Maak foto’s van alle vier de ankers op het terrein en stuur deze naar marketing@wortelboer.nl met jouw gegevens.

De persoon met de leukste foto’s wint een leuke prijs! Uiteraard moeten de foto’s dan ook gedeeld zijn op social media, zorg er daarom voor dat je ook WORTELBOER Ankers & Kettingen (@WortelboerAK) in het bericht noemt. Start in ieder geval bij Willemsplein waar het kinderplein is gevestigd. Hier kan je een tip krijgen over de overige locaties! De ankers worden mogelijk gemaakt door WORTELBOER Ankers & Kettingen. Start in ieder geval bij Willemsplein waar het kinderplein is gevestigd, hier kan je een tip krijgen over de overige locaties!

Ankers in de stad worden mogelijk gemaakt door WORTELBOER Ankers & Kettingen.

www.poppentheater.nl/binnenwegplein-2/
Locatie: Binnenwegplein

Ben jij tijdens de Wereldhavendagen in de binnenstad op het Binnenwegplein (vlak achter de Coolsingel)? Neem dan een plaatsje op de banken en bekijk de ‘Wereldhavendagen poppenkastvoorstelling’! Zo nu en dan hoor je de scheepstoeter en een brulboei. Weet je niet wat een brulboei is? Kom dan zeker kijken!

De voorstellingen zijn op zaterdag en zondag om 13.30 uur, 14.30 uur en om 15.30 uur gratis te bezoeken.

Er zijn in de binnenstad van Rotterdam totaal tien grote 20 ft. zeecontainers geplaatst! Bij verschillende containers kun je informatie inwinnen. Verder zijn door de hele binnenstad Wereldhavendagen banieren en posters te vinden! En er is nog meer! Neem vanaf maandag 3 september een kijkje in de Markthal of  in de stationshal van Centraal Station. Daar worden levensgrote kunstwerken gemaakt!

www.hema.nl
Beursplein 2

Speciaal voor de Wereldhavendagen ontwikkelt de HEMA de ‘Wereldhavendagen tompouce’. Het gebakje, bekend bij (bijna) iedereen, is gemaakt van krokant bladerdeeg, gevuld met een luchtige vulling en gedecoreerd met het logo van de Wereldhavendagen. Wil jij deze tompouce
kopen?

Deze zijn te koop bij de HEMA vestiging Beursplein. Op 7, 8 en 9 september worden de tompoezen verkocht bij de gebaksafdeling.

Prijs: €1,- per stuk / €3,- per 4 stuks

www.facebook.com/BontenBlauw
Witte de Withstraat 44A

Bont&Blauw staat zaterdag 8 september geheel in het teken van de Wereldhavendagen. Kom gezellig langs en trek een haventattoo uit de kauwgomballenautomaat voor maar 50 euro! De tattoo die je trekt moet je wel gelijk zetten! Naast de tattoos uit de kauwgomballenautomaat hebben de mannen van Bont&Blauw nog meer toffe haven ontwerpen gemaakt die je gelijk kan laten zetten.

www.Markthal.nl
Dominee Jan Scharpstraat 298

Markthal staat geheel in het teken van Wereldhavendagen. En dat is te zien! Aan de Blaakzijde staat niet alleen een groot anker, er staat er zelfs 1 op de glazen gevel!
In aanloop naar Wereldhavendagen realiseert een Rotterdamse kunstenaar een groot kunstwerk dat blijft staan tot en met 9 september. Bij dit kunstwerk komt een verkleedkist, waardoor de grote en kleine bezoekers verkleed als bijvoorbeeld kapitein of matroos op de foto kunnen bij het kunstwerk. Daarnaast is er de Markthal Speurtocht voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Kijk voor het hele programma op facebook.com/indemarkthal

www.decathlon.nl
Coolsingel 45

Bij Decathlon Coolsingel ontdek je Rotterdamse havenobjecten onder water met de Easybreath; het bekende snorkelmasker van Decathlon. Zoek in het weekend van de Wereldhavendagen tussen de containers, kranen en ankers de juiste letters en schrijf jouw antwoord op! Kom naar de winkel, doe mee met deze winactie en wie weet win jij één van de prijzen!

Meer informatie over de actie klik hier

www.hudsonsbay.nl
Hoogstraat 185

In Hudson’s Bay Rotterdam kun je in aanloop naar de Wereldhavendagen op speurtocht. Speur de hele winkel af naar alle scheepssymbolen en maak kans op een leuke prijs. Iedereen tot 12 jaar kan meedoen met deze speurtocht van dinsdag 28 augustus t/m zondag 9 september. Download het wedstrijdformulier op wereldhavendagen.nl/indestad en lever ‘m in bij Click & Collect op de 3e etage van het warenhuis.
Daarnaast kun je als Member van Club Hudson’s Bay je punten verzilveren voor mooie Rewards van de Wereldhavendagen. Check de Hudson’s Bay app voor meer informatie. Dit wil je niet missen!

Wil jij meedoen? Download alvast het formulier!

www.miniworldrotterdam.com
Weena 745

Tijdens het weekend van de Wereldhavendagen is Miniworld te vinden op het Willemsplein met een mooie Wereldhavendagenspeurtocht/kortingskaart in het thema ‘Energize’. Ook kan je hier je Rangeerdiploma halen. Op vertoon van deze speurtocht aan de balie bij Miniworld Rotterdam ontvang je maar liefst 50% korting op de entree (enkel geldig tijdens het weekend van 7, 8 en 9 september). Bij Miniworld is de grootste overdekte miniatuurhaven van de Benelux te vinden. Kom je ook gezellig langs?

www.coco-mat.com
Westblaak 25

Recharge by nature. Ontsnap even uit alle drukte tijdens de Wereldhavendagen. Loop binnen bij COCO-MAT en ervaar een oase van rust. Het Griekse, allnaturel lifestyle merk biedt jou de perfecte plek om even helemaal op te laden. Kom langs voor een heerlijke energizing kop Griekse bergthee of doe gerust een powernap op een van de heerlijke COCO-MAT ‘Powernap Spots – Nieuwe energie, powered by nature’. Bovendien ontvang je tijdens de Wereldhavendagen bij COCO-MAT een speciale Energizing korting van 10%. ‘Relax, unwind. Get into the coco-mat state of mind.’

www.jamiesitalian.nl      www.jamieoliversdiner.nl
Groenmarkt 90-92         Weena 296

Special voor de Wereldhavendagen hebben de Jamie Oliver restaurants in Rotterdam een Energize gerecht ontwikkeld. Geniet bij Jamie’s Italian van een heerlijke spaghetti Vongole en bij Jamie Oliver’s diner van Fish & chips. Duurzaamheid speelt een grote rol in de restaurants van Jamie Oliver. Zo zijn alle producten duurzaam en herleidbaar naar de oorsprong maar zijn ze ook actief in het minimaliseren van hun milieu impact. Met als doel? Onze prachtige wereld doorgeven aan de komende generaties.
Deze gerechten zijn te koop tijdens de Wereldhavendagen op 7, 8 & 9 september.

                                

www.swatch.nl
Beurstraverse 136

Ontvang een leuke herinnering aan dit weekend met de gratis Swatch X Wereldhavendagen Polaroidfoto*. Bezoek de Swatch Store in de Koopgoot, poseer voor de camera en neem de tijd om jouw eigen horloge met marine-look samen te stellen.
*zolang de voorraad strekt

Train More Rotterdam
Coolsingel 51
www.trainmore.nl

ENERGIZE BOOTCAMP
Sporten zorgt voor energie! Fit worden en voldoende lichaamsbeweging is van groot belang voor verschillende beroepen in de haven.
Denk jij dat je fit genoeg bent voor het maritieme leven? Of kan jij wel een energie boost gebruiken? Kom dan dit weekend langs bij Train More Rotterdam & voltooi het Maritieme circuit.
Weet jij dit te volbrengen? Win dan een gratis dagje sporten! Sea you soon!

Je kunt de Energize bootcamp volgen op de volgende momenten:
Vrijdag 14:00 – 22:00 uur
Zaterdag 10:00 – 16:00 uur
Zondag 10:00 – 16:00 uur

Shoppen & ontdekken

Donner
Coolsingel 119
https://www.donner.nl/

Lantaren Venster
Otto Reuchlinweg 996
http://www.lantarenvenster.nl/

Rotterdam Tourist Information Centraal Station
Stationsplein 21
https://rotterdam.info/

Rotterdam Tourist Information Coolsingel
Coolsingel 114
https://rotterdam.info/

Theemaas Thee Koffie & Galerie
Karel Doormanstraat 469
http://www.theemaas.nl/ 

Eten & drinken

Breakaway Café
Karel Doormanstraat 1
https://www.breakaway.nl/

Cafe ’t Fust
Stadhuisplein 21
http://www.cafefust.nl/

De Après Skihut
Stadhuisplein 29
http://www.deapresskihut.nl/

De Beurs
Kruiskade 55
http://www.cafebeurs.nl/

Douwe Egberts Café Statendam
Binnenrotte 200
Www.koffiecaferotterdam.nl

Get Back
Stadhuisplein 27
http://www.getback.nl/

Humphrey’s
Otto Reuchlinweg 1004
http://www.humphreys.nl/

Restaurant Ketelbinkie
Wilhelminakade 191
http://www.restaurantketelbinkie.nl/

Scharrels & Schuim
Lijnbaan 36-42
http://www.scharrelsenschuim.nl/

Maritiem Weekend

Volksbuurt Katendrecht verandert een keer per jaar in de rosse buurt en het zeemanskwartier van weleer. En wel tijdens de roemruchte Nacht van de Kaap. Bereid je voor op een avond- en nachtvullend programma vol muziek, theater en ander zinnenprikkelend vertier.
https://www.denachtvandekaap.nl/

Tijden

Zaterdag 8 september / 17:00 – 04:00 uur

Shantyfestival Rotterdam organiseert dit jaar voor de 16e keer het internationale Shantyfestival. Op vrijdagavond 7 september om 20:00 uur: feestelijke opening door een bekende Rotterdammer. Daarna diverse optredens van Shantykoor Barend Fox, Shantykoor Rotterdam en de Spaanse shantygroep El Pony Pescador.
Onder voorbehoud: plechtige ondertekening van het document, waarin Unesco-Nederland de shantymuziek en haar cultuur aanmerkt als Internationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed.
De avond eindigt om ca. 23.00 uur

Op zaterdag 8 september start vanaf 12.00 uur tot ca. 17.00 uur: Optredens van diverse shantykoren en -groepen uit alle delen van Nederland, de Spaanse groep en een Duits shantykoor op vijf locaties: Aan de voet van de Erasmusbrug, langs de Schiedamsedijk, onder de luifel van het Maritiem Museum, onderaan de Beurstrappen en in de festivaltent. Om 17.15 maakt het Rotterdamse Jeugd-shantykoor De Rotterdamsche Scheepsmaetjes haar entree voor een spetterend optreden. Ze worden gebracht door een oude stoomsleper en afgehaald vanaf de kade van de Leuvehaven. Vanaf 18.00 uur nemen de beide organiserende shantykoren Barend Fox en ‘Rotterdam’ het weer over in de tent. Om 23.00 uur eindigt deze dag

Op zondag 9 september vanaf 12.00 uur tot ca. 17.00 uur: Optredens van diverse shantykoren en -groepen uit alle delen van Nederland, de Spaanse groep en een Duits shantykoor op vijf locaties: Aan de voet van de Erasmusbrug, langs de Schiedamsedijk, onder de luifel van het Maritiem Museum, onderaan de Beurstrappen en in de festivaltent. Vanaf 18.00 uur nemen de beide organiserende shantykoren Barend Fox en ‘Rotterdam’ het weer over in de tent. Om 23.00 uur eindigt ook deze dag en daarmee het festival.

Tijden

Vrijdag 7 september / 20:00 – 23:00 uur
Zaterdag 8 september / 12:00 – 23:00 uur
Zondag 9 september / 12:00 – 23:00 uur

Vergeet de Voice of Holland, Britain’s got talent en de soundmixshow. Het echte muziektalent ligt tenslotte gewoon op straat. Of beter gezegd, speelt op straat. Kom daarom op 7, 8 en 9 september naar de 2e editie van het World Port Busker Festival in Rotterdam en check de beste straatartiesten (Buskers) uit binnen- en buitenland. Op vrijdagavond 7 september trappen we af met een muzikale kroegentocht waar je u tegen zegt. Een bonte verzameling straatartiesten zet het Rotterdamse uitgaansleven op stelten met wervelende optredens in en rond de leukste cafés die Rotterdam rijk is.

Na dit muzikale openingssalvo is de binnenstad aan de buurt, waar op zaterdagmiddag 8 september buskers in en rond iconische Rotterdamse landmarks en winkelstraten te vinden zijn.  De apotheose van het Buskerfestival beleef je op het Deliplein in Katendrecht. Daar verzamelt de voltallige verzameling buskers zich zondagmiddag 9 september voor een spetterend slotakkoord!

De straat als kweekvijver van talent. Grootheden als Tracy Chapman, Rod Stewart en Justin Bieber kunnen erover meepraten. Stuk voor stuk zongen zij hun eerste noten op het asfalt en de stoep. En de rest is geschiedenis. Op 7, 8 en 9 september bestormt een met instrumenten bewapend leger straatmuzikanten uit binnen- en buitenland de straten van Rotterdam voor de 2e editie van het World Port Busker Festival. Check de website van het World Port Busker Festival als je wilt weten wie waar wanneer optreedt!

Tijden

Vrijdag 7 september / 17:00 – 01:00 uur
Zaterdag 8 september / 13:00 – 18:00 uur
Zondag 9 september / 13:00 – 20:00 uur

Stap in de Maritiem Museum Haven aan boord van schepen en kranen en maak kennis met Nederlands maritieme prestaties door de eeuwen heen. Slimme oplossingen en Dutch design heeft op maritiem gebied ons kleine land groot gemaakt en vandaag de dag worden we wereldwijd gevraagd voor de meest uitdagende projecten op zee.

Zeilschepen, stoomschepen en schone fluisterboten zijn allemaal dit weekend te zien in de museumhaven van het Maritiem Museum. In de ‘Offshore Experience’ ga je zelf op zoek naar nieuwe energie op zee en in de tentoonstelling ‘Topstukken’ kan je genieten van een selectie uit onze fameuze collectie. Bij ’Wonen op water’ kom je meer te weten over de fascinatie van woonboot bewoners en voor de kleine matrozen is er van alles te zien en te beleven in de kinder-doe-tentoonstelling van ‘Professor plons’.

Tijden

Zaterdag 8 september / 10:00 – 17:00 uur
Zondag 9 september / 11:00 – 17:00 uur

Op zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 vindt ook de Open Monumentendag Rotterdam plaats. Zo’n 65 monumenten laten zien hoe Europa is terug te vinden in Rotterdam – en Rotterdam in Europa. Bezoekers aan Open Monumentendag zien hoe de haven nog overal zichtbaar is in de stad, door het M4H gebied en de Zeemanskerken. Speciaal voor de Open Monumentendag Rotterdam komt de Hef in beweging.

In Europa: de haven

Europa is op vele manieren terug te vinden in Rotterdam – en Rotterdam in Europa. Rotterdam is als havenstad nauw verbonden met Europa. Vanuit de hele wereld komen goederen aan in deze grootste haven van Europa, die van daaruit worden vervoerd door heel Europa. Dit gebeurt al sinds het ontstaan van Rotterdam in de Middeleeuwen. De havens waren daar nog tot in de jaren zestig zichtbaar en voelbaar: de schepen voeren naar de Rijnhaven en de Maashaven, de geur van specerijen was te ruiken en zeelui liepen zichtbaar rond in de stad. Nu vinden de grootste havenactiviteiten vooral in Europoort en op de Maasvlakte plaats en is de haven minder zichtbaar in de binnenstad van Rotterdam. Gelukkig zijn er nog veel sporen van de haven terug te vinden en vertellen monumenten zoals het HAKA gebouw en OOMS op het Noordereiland het verhaal. De bezoekers aan de Open Monumentendag kunnen onder leiding van een gids op de fiets door het M4H-gebied, waar ooit een van de grootste fruithavens van het continent zorgden voor allerhande internationale ontmoetingen en uitwisseling van goederen en diensten.

Ook zijn er in de stad verschillende buitenlandse Zeemanskerken nog steeds terug te vinden. Deze kerken fungeren sinds eind 19e eeuw als een soort opvangcentrum voor zeelui, zodat zij daar hun godsdienstige plichten konden vervullen en zich ook met elkaar konden ontspannen. Dit wordt de laatste jaren wel lastiger, omdat de haven steeds verder van de stad ligt en er daarom weinig tijd overblijft voor een bezoek aan de wal De Noorse Zeemanskerk, de Zweedse Zeemanskerk en de Finse Kerk zijn monumenten waar de Urbanguides de bezoekers op de fiets zullen langs leiden.

Speciaal voor de Open Monumentendag Rotterdam komt een beroemd havenmonument in beweging: alleen tijdens deze dagen gaat de Hef voor het eerst in tijden weer op en neer!

Kijk voor het hele programma op www.omdrotterdam.nl. Vanaf begin augustus kun je daar ook reserveren voor speciale rondleidingen en bijzondere fietstours langs deze havenmonumenten en vele andere monumentale gebouwen.

Tijden

Zaterdag 8 september / 10:00 – 17:00 uur
Zondag 9 september / 10:00 – 17:00 uur