In de stad

Haven en stad worden ook dit jaar weer met elkaar verbonden door het onderdeel Wereldhavendagen in de stad. In de binnenstad van Rotterdam is het maritieme aspect goed voelbaar. De Wereldhavendagen vindt plaats in het weekend van 6, 7 en 8 september en trekt jaarlijks gemiddeld 400.000 bezoekers. Gezamenlijk met de ondernemers in de binnenstad wordt ervoor gezorgd dat de gehele binnenstad een maritieme sfeer ademt tijdens dit Rotterdamse evenement.
Er zijn een aantal horeca- en retailondernemers die bijzondere acties aanbieden in aanloop naar de Wereldhavendagen. Zo kan je mee doen aan diverse speurtochten, zijn er maritieme workshops en kun je bijvoorbeeld een haventattoo laten zetten! Wil jij weten waar er bijzondere acties zijn? Let dan op de grote ankers die geplakt zijn op de ruiten van de ondernemers!
Bekijk voor alle acties het kopje ‘Bijzondere acties in de stad’

Naast het evenement Wereldhavendagen zijn er nog verschillende andere evenementen in de stad. Denk aan de Nacht van de Kaap en het Shantyfestival Rotterdam.

Bekijk alle evenementen onder het kopje Meer te doen in de stad.

Bijzondere acties in de stad

Dankzij een leuke samenwerking tussen Stichting Wereldhavendagen en Wortelboer Ankers & Kettingen wordt er wederom dit jaar een geweldige win-actie gerealiseerd!
Check alle ankers die zijn geplaatst op diverse plekken in de stad en maak een coole foto of selfie ermee. Wel even delen via één van de bekende social media kanalen (#wortelboer of #ankersindestad en tag @wortelboerak) en stuur een e-mail naar marketing@wortelboer.nl, om mee te doen aan de winactie! De winnaar van de meest originele foto wordt op dinsdag 10 september bekend gemaakt! We wensen iedereen weer heel veel plezier gedurende de Wereldhavendagen!

Over Wortelboer Ankers & Kettingen
Zoals iedere zeeman weet, moeten ankers en kettingen zo nu en dan worden vervangen. Of je nu een nieuw anker en nieuwe ketting, of een vervangend onderdeel nodig hebt, Wortelboer Ankers en Kettingen begrijpt dat kwaliteit en een snelle levertijd belangrijk zijn.

Op het terrein in Rotterdam (en ook in China) ligt een enorm grote voorraad ankers & kettingen, waardoor Wortelboer Ankers & Kettingen kan garanderen dat zij altijd snel kunnen leveren. Alle materialen zijn gekeurd door klasse bureaus en worden met originele certificaten geleverd, van (bijvoorbeeld) LLOYDS REGISTER OF SHIPPING, BUREAU VERITAS, RINA, DNV/GL, RMRS en AMERICAN BUREAU OF SHIPPING.
Wortelboer Ankers & Kettingen is al langer dan een halve eeuw een betrouwbare partner binnen de scheepvaart.

* Dit is een gesponsord artikel.

Ben jij tijdens de Wereldhavendagen in de binnenstad op het Binnenwegplein (vlak achter de Coolsingel)? Neem dan een plaatsje op de banken en bekijk de ‘Wereldhavendagen poppenkastvoorstelling’! Zo nu en dan hoor je de scheepstoeter en een brulboei. Weet je niet wat een brulboei is? Kom dan zeker kijken!

De voorstellingen zijn op zaterdag en zondag om 13.30 uur, 14.30 uur en om 15.30 uur gratis te bezoeken.

www.poppentheater.nl/binnenwegplein-2/

Ben jij al langs gelopen bij de HEMA, Decathlon*, de Markthal en/of Hudson’s Bay?

Dan heb je vast wel de gigantische stickers van de ankers gezien. In de ankers zijn nautische letters te vinden en deze letters vormen een woord. Weet je niet direct het woord? Ga dan bij de winkels naar binnen, want daar zijn de nautische letters verstopt!

Bij iedere winkel kun je een woord raden en laat jij het goede antwoord achter, dan maak je kans op mooie prijzen!

*Bij Decahtlon is een leuke winactie! Hoe doe je mee? Koop een actieproduct (easybreath, microvezel handdoek, watersportbal of schuimnoodle), scan je klantenpas bij je het afrekenen, schrijf je sportpasnummer op de achterkant van je bon en lever hem in bij de klantenservice. Je maakt automatisch kans op onder andere flippers, een duikbrillen of vlieger!

Vanaf maandag 26 augustus zijn er op diverse locaties in Rotterdam reddingsvlotten van VIKING te vinden! De vlotten van VIKING beschermen passagiers en bemanning op veel van ‘s werelds grootste cruiseschepen, evenals werknemers op de meest geavanceerde offshore-platforms en
vrachtschepen. Tegelijkertijd beschermen zij het vermogen van reders en eigenaren van offshore-bezittingen of -exploitanten om hun activiteiten te beheren door te allen tijde te zorgen voor veiligheid en naleving van de regelgeving.

Neem zelf ook eens een kijkje in dit vlot en ervaar hoe het is als jij op zee zou dobberen! De vlotten zijn te vinden in de centrale hal van station Rotterdam Centraal, de Markthal, de HEMA (Koopgoot) en Decathlon Coolsingel.

Maar dat is nog niet alles! Het weekend voor de Wereldhavendagen, zorgt het Zeekadetkorps Rotterdam* en Schiedam dat jij meer leert over het maritieme leven! Je kunt leren navigeren, knopen leggen en je kunt leren ‘overleven op zee’!

Dus ben jij tussen de 10 en 15 jaar en ben je gek op alles wat met water en zeevaart te maken heeft?

De workshops van het Zeekadetkorps worden gehouden bij de HEMA en Decathlon op:
Zaterdag 31 augustus van 11.00 – 17.00 uur
Zondag 1 september van 13.00 – 17.00 uur

*Het Zeekadetkorps Rotterdam bestaat dit jaar 60 jaar, maakt deel uit van het Zeekadetkorps Nederland, wiens doel het is, jongeren de weg naar de zee te wijzen.
Je leert hier navigeren, zeilen, kanoën, maar ook meer specialisatie zoals techniek als je je er in wilt verdiepen. Daarnaast natuurlijk veel plezier en kameraadschap.

In de Rotterdamse haven werkt iedereen als één groot team samen om goederen over te slaan, veilig en bereikbaar te blijven, duurzamer te worden en continue te innoveren. Dit is ook goed te zien in de miniatuurhaven van Miniworld. Tijdens de Wereldhavendagen kun je op ontdekkingsreis door d haven en miniatuurwereld.

Er geldt deze speciale aanbieding op 6, 7 en 8 september: entree, inclusief een rondleiding van 50 minuten, een speciale actie voor fish & chips en een gratis Havenspeurtocht waarin allerlei aspecten van de haven naar voren komen.

Speciaal voor de Wereldhavendagen ontwikkelt de HEMA de ‘Wereldhavendagen tompouce’. Het gebakje, bekend bij (bijna) iedereen, is gemaakt van krokant bladerdeeg, gevuld met een luchtige vulling en gedecoreerd met het logo van de Wereldhavendagen. Wil jij deze tompouce kopen?

Deze zijn te koop bij de HEMA vestiging Beursplein. Op 7, 8 en 9 september worden de tompoezen verkocht bij de gebaksafdeling.
Prijs: €1,- per stuk / €3,- per 4 stuks

www.hema.nl
Beursplein 2

Bakkes Tattoo staat 7 en 8 september geheel in het teken van de Wereldhavendagen.
Kom gezellig langs en trek een haventattoo uit de kauwgomballenautomaat voor maar 50 euro! De tattoo die je trekt moet je wel gelijk zetten! Naast de tattoos uit de kauwgomballenautomaat hebben de mannen van Bakkes Tattoo nog meer toffe ontwerpen gemaakt die je gelijk kan laten zetten.

https://www.facebook.com/bakkestattoorotterdam
Eendrachtsstraat 12.

Ontdek hoe het team van dit restaurant te werk gaat. Wat maakt het zo’n succes? Kom er achter tijdens de Wereldhavendagen op 6, 7 en 8 september.
Het personeel vertelt je graag over hun teamwork en hoe jou gerecht tot stand is gekomen van product tot eindgerecht.
Daarnaast zijn er ook ‘teamwork’ gerechten samengesteld, dit zijn de speciale sharing gerechten die je kunt bestellen tijdens de Wereldhavendagen.

https://www.jamieoliver.com/italian/netherlands/restaurants/rotterdam/
Groenmarkt 90-92

Tijdens de Wereldhavendagen bestaat de mogelijkheid om een Wereldhavendagen wafel
te kopen! Wat houdt dit in? Je kunt bij Capri een wafel bestellen, met ijs in de kleur rood
(Aardbeienlikeur) of blauw (Blue Curaçao). Deze kleuren zijn special van de Wereldhavendagen.

Een Wereldhavendagen wafel met poedersuiker van € 3,25 voor € 2,50, op 6, 7 en 8 september!

www.capri.nl
Karel Doormanstraat 334

Er zijn in de binnenstad van Rotterdam totaal tien grote 20 ft. zeecontainers geplaatst! Bij verschillende containers kun je informatie inwinnen. Verder zijn door de hele binnenstad Wereldhavendagen banieren en posters te vinden!

Ahoi Kids!
Bezoek de Swatch Store en word een matroos, piraat een haai of dolfijn tijdens de gratis schminkmiddag van Flik Flak!
Zondag 8 September van 12.30 / 16.30 uur, Koopgoot.

Meer te doen in de stad

Het 17e Internationale Shantyfestival Rotterdam is op vrijdag 6 t/m zondag 8 september. Shanty’s zijn de werkliederen van de oude zeilvaart. Inmiddels door UNESCO erkent Immaterieel Erfgoed. Het hoofdpodium is op het plein 1940. Hier treden op vrijdagavond Les Souilles de Fonds de Calle op samen met Kimber’s Men. Natuurlijk treden de organiserende shantykoren Shantykoor Rotterdam en Shantykoor Barend Fox deze openingsavond voor jullie op. Zaterdag en zondag presenteren zich 30 koren/groepen uit binnen- en buitenland. Meerdere locaties in het centrum van de stad. Speciale aandacht nog voor het jongeren-shantykoor De Rotterdamse Scheepsmaetjes. Zij treden zondag op. Onlangs zijn ze een zelfstandig koor geworden. Zaterdagavond treed de shanty-rockgroep the Pyrates speciaal voor het jongere publiek op. Er worden workshops door de groep PEKEL gehouden waar onbekende werkliederen van weleer worden ingestudeerd Deze liederen zullen op het grote podium die dag worden gepresenteerd. Gedurende deze dagen gonst het centrum van de shanty’s die jullie natuurlijk mee mogen zingen. Voor meer informatie zie website www.shantyfestivalrotterdam.nl . Rotterdam gaat steeds meer zingen en wanneer je zingt wordt je drie jaar ouder. Heel gezond dus. Tot slot op zondag 20 oktober zal het 100e shantycafe aan boord van het rode lichtschip V11 worden gehouden.

Twee weekenden lang zijn wij op dreef staan al onze schepen voor jou open
Behalve onze eigen schepen liggen er beide weekenden vele gastschepen voor je klaar in de museumhaven. Alle schepen zijn open, de kranen draaien, je kan varen en zondags is er muziek.

Het eerste weekend kan je aan de slag en zelf energie opwekken in het duurzame jacht ‘Ya’, het eerste jacht dat volledig fossielvrij de wereld rondzeilde. Je kan aan boord van de Kamper Kogge, een replica van het eerste zeevaardige schip uit de middeleeuwen. De kinderen kunnen aan de slag en zelf een eigen solarboot ontwerpen, modelboot varen of proefjes doen bij de gekke professor van Mad Science.
Het tweede weekend ligt de haven barstensvol met nog eens twintig gastschepen: sleepboten en vele klassieke jachten. Behalve het al genoemde jacht ‘Ya’ is er het tallship de ‘Morgenster’, een tweemaster met imposante afmetingen en met maar liefst 17 zeilen. Tweede weekend valt samenvalt met de Wereldhavendagen en daarom is dan de toegang gratis.

Maritiem Festival
Eerste weekend: 31 augustus en 1 september
Tweede weekend: 7 en 8 september
Tijd: zaterdag en zondag van 11:00-17:00 uur

Foto Marco De Swart

De afgelopen jaren bleek het rauwe, avontuurlijke stadshavengebied Merwe-Vierhavens (M4H) een mooi strijdtoneel voor Fabrique Mozaïque.
De concerten van Fabrique Mozaïque 2019 vinden plaats op de volgende rauwe locaties in het Rotterdamse havengebied:

Onderzeebootloods
Op zaterdag 31 augustus 2019 is de Onderzeebootloods het speelveld van Triggerfinger. Direct aan de Nieuwe Maas staat de Onderzeebootloods van RDM Rotterdam. Waar vroeger onderzeeërs van de helling liepen, is nu ruimte voor omvangrijke innovatieve events en van de zomer dus ook het concert van Triggerfinger. De Onderzeebootloods is recentelijk gerenoveerd, maar heeft zijn rauwe en industriële karakter behouden.

Weelde
Weelde is een kersverse, tijdelijke, creatieve vrijstaat waar eten, drinken, events, kunst, ateliers en ondernemen samensmelten. Weelde bestaat uit een voorheen gekraakte loods, een gigantische kas en een weelderige woeste tuin van bijna twee hectare groot. Aan het roer van deze nieuwe hotspot staat studio Club K, de initiatiefnemer van De Geheime Tuin. Op zaterdag 7 september 2019 speelt Typhoon op deze fantastische plek zijn Akoestische Veranda Sessies.

Trigger¬finger
Het driekoppig rock ’n roll monster Triggerfinger is twintig geworden. De Vlaamse rockband viert dit het hele jaar en in Rotterdam doen ze dat met een concert op een unieke locatie: de Onderzeebootloods! Zaterdag 31 augustus 2019 is de dag die je moet blokken in je agenda.

Rock-‘n-roll is here to stay
Wat eind 1998 begon als een bescheiden poging om een pittig kruid toe te voegen aan de vaderlandse live scene, is twee decennia later het belangrijkste hoekmeubel in het salon van de Belgische rock. Ruben Block, Mario Goossens en Paul Van Bruystegem zijn de geestelijke vaders van een imposante backcatalogue (vijf studio- en twee live-albums), de eigenaars van een live-reputatie die hen in heel Europa voor volle zalen en op fraaie festivalaffiches brengt, en de aanjagers van de heilige gedachte dat rock-‘n-roll hier is to stay.
Maar het is niet alleen rock-‘n-roll wat de klok slaat. Begin 2012 nam Triggerfinger bij Giel Beelen à l’improviste die cover op van Lykke Li’s ‘I Follow Rivers’. De kopjes-en-mes-cover ging viral, werd een radiohit en haalde nummer één in België en Nederland.

Praktische info:
Zaterdag 31 augustus 2019
Deuren open 19:00 | Aanvang 20:00
Locatie: Onderzeebootloods (RDM Rotterdam)
Tickets: € 34.50 inc. Servicekosten

Typhoon
Typhoon is terug! Na een periode van rust en inspiratie betreedt Typhoon komende zomer weer het podium om een aantal akoestische optredens te verzorgen.
In een intieme setting brengt hij, samen met enkele leden uit zijn Titanenband, zijn meest bekende nummers in een nieuw jasje, nieuwe songs en meer. Typhoon komt op zaterdag 7 september 2019 met zijn Akoestische Veranda Sessies naar de nieuwe Rotterdamse hotspot Weelde in stadshavengebied M4H.

Lobi da Basi
Typhoons album ‘Lobi da Basi’, uitgekomen in 2014, bereikte al enige tijd geleden de platinum-status. Uitverkochte tours en denderende shows op festivals als Lowlands, Pinkpop en North Sea Jazz vielen hem ten deel. De singles ‘Hemel Valt’, ‘Zandloper’ en ‘Surfen’ werden omarmd door 3FM en Typhoon was huisband van DWDD. In 2017 was de single ‘Wereld van verschil’, een samenwerking met BLØF, het meest gedraaide Nederlandstalige lied op de Nederlandse radio.

Praktische info
Typhoon – Akoestische Veranda Sessies
Zaterdag 7 september 2019
Open: 19.00 | Aanvang: 20.00
Locatie: Weelde, Marconistraat 39 in Rotterdam
Tickets: 27 euro (inc. servicekosten)

Voor Drechtsteden is de maritieme maakindustrie een belangrijke bron van werkgelegenheid en ontwikkeling. Daarnaast heeft de maritieme maakindustrie een rijke historie in Drechtsteden. Drechtsteden als centrum van de maritieme maakindustrie vol met de nieuwste en modernste industriële fabricagetechnieken! Jong en oud gaan tijdens Flow Drechtsteden zien welke kansen de maritieme maakindustrie te bieden heeft qua techniek, ontwikkelingen en natuurlijk qua werkgelegenheid.

Beide dagen zullen er wedstrijden zijn van Solar Sport One!

Solar Sport One
Tijdens Flow Drechtsteden zijn er verschillende wedstrijden met zonnebootraces op het water rond het Eiland van Dordrecht. De Solar Sport One is een jaarlijks terugkerend internationaal event waarbij verschillende studenten- en scholierenteams in verschillende bootklassen met elkaar de strijd aangaan. Op het Energieplein -de vertrek- en aankomstplek voor de etappes verrijst tijdens Flow het ‘Solar Village’. Het evenement draait om duurzaamheid, sport en beleving, onder het motto “Innovation today is energy for tomorrow”.

Op zaterdag 7 september zijn er naast de Solar Sport One wedstrijden ook bedrijven en scholen aanwezig bij Energieplein om te laten zien welke mooie, nieuwe ontwikkelingen er zijn en welke kansen deze bedrijven te bieden hebben. Tevens is het mogelijk een aantal bedrijven te bezoeken en een rondleiding te krijgen bij deze bedrijven. De bedrijven waar rondleidingen zijn tijdens Flow Drechtsteden; Veth Propulsion te Papendrecht, Bolidt te Hendrik ido Ambacht en Scheepswerf Kooiman Hoebee te Dordrecht.

Locatie Wantij, Dordrecht (thv. Energieplein)

Bezoek Bolidt Campus
Langs de oever van de Noord in Hendrik-Ido-Ambacht is de Bolidt Campus te vinden. Bolidt is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren, verkopen en aanbrengen van thermohardende kunststoffen, waaronder vloeren, scheepsdekken en slijtlagen. Deze expertise brengt Bolidt over de hele wereld. De Bolidt kunststoffen worden ontwikkeld en geproduceerd in Hendrik Ido Ambacht en van daaruit gaan de applicateurs de hele wereld over om de kunststoftoepassingen aan te brengen.

De Bolidt Campus ligt in het hart van de Drechtsteden waar de maritieme sector een belangrijke rol speelt. Na aankomst is er geen twijfel over het middelpunt van de campus: Bolidt Innovation Center. En dat is geen toeval, want innovatie is de kern van Bolidt. Hier draait alles om chemistry; bedrijfsonderdelen, klanten, ondernemingen, disciplines, en grondstoffen gaan een reactie met elkaar aan en zo ontstaat telkens iets nieuws. Tijdens een bezoek aan het Bolidt Innovation Center dompelen we je graag onder in de wereld van kunststof. Het Bolidt Innovation Center is een soort living lab. Meld je nu aan via de mail om een inkijkje te krijgen in ons Innovation Center om 11:00 en 13:00 uur. Voorafgaand registreren via experience@bolidt.com. Noteer hierbij je voornaam, achternaam, emailadres en mobiel telefoonnummer graag vermelden bij de aanmelding

Locatie: Bolidt Innovation Center: Noordereinde 2, Hendrik Ido Ambacht

Op zondag 8 september is het EIC Mainport Rotterdam geopend en kun je kennismaken met de dynamische wereld van de haven!

Op de landtong in Rozenburg komen haven, natuur en industrie samen. Stap in de wereld van fabriekscomplexen, opslagtanks en imposante kranen, spot de schepen langs de Nieuwe Waterweg en struin over de Landtong. Bezoek het EIC en beleef de spectaculaire EIC havenexpositie. Speel de games over logistiek, raffinage, chemie, energie, veiligheid en milieu en doe spannende proefjes in het Chemie- en Technolab.

www.eic-mainport.nl