Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard

Waar we in de herfst en winter druk zijn met te veel (regen-)water afvoeren, werken we het in de zomermaanden aan het voorkomen van een tekort aan water. Het water op het juiste peil te houden is belangrijk zodat mens en natuur onder zeeniveau kunnen leven. In deze periode van droogte zorgen wij, met hulp van sluizen en gemalen, dat er in het gebied tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda voldoende water is.

Door de klimaatverandering zijn we in Nederland vooral in het voorjaar en de zomer afhankelijk van zoet rivierwater. In ons gebied komt dit water uit de Nieuwe Maas, De Hollandsche IJssel en de Lek. Wij laten daarom via meerdere inlaatpunten rivierwater in om het water in de sloten en plassen aan te vullen. Zo blijft het water op het juiste peil.

De waterkwaliteit van het rivierwater is hiervoor erg belangrijk. Het water uit sloten wordt gebruikt om landbouwgrond te beregenen en stroomt natuurgebieden en (zwem)plassen. Het rivierwater moet zoet genoeg zijn en niet te warm. We meten daarom het zoutgehalte in het rivierwater, omdat de rivieren onder invloed staan van het zoute zeewater.

Meer weten wat wij samen met watergebruikers en andere waterschappen voor maatregelen nemen om het gebied te beschermen tegen watertekort? Lees eens de Watervoorziening “Altijd Voldoende? “ https://www.schielandendekrimpenerwaard.nl/media/documenten/2020/visie-watervoorziening.pdf.

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.