Goedbezochte vrijdag 41e editie Wereldhavendagen

Onder het luide gejuich van zo’n drieduizend jongeren en andere bezoekers is vanochtend de 41e editie van de Wereldhavendagen geopend in Rotterdam.

De opening van het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland werd verzorgd door de wereldberoemde Rotterdamse straatvoetballer en YouTube-persoonlijkheid Soufiane Touzani, in bijzijn van de Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, Commandant Zeestrijdkrachten Rob Kramer en CEO van de Port of Rotterdam Allard Castelein.

De opening mocht rekenen op de aanwezigheid van drommen jongeren, die in de rij stonden voor een selfie met Touzani of burgemeester Aboutaleb. Letterlijke ‘aftrap’ waren drie voetballen die de beroemde voetballer richting een van de sleepboten op het water schoot, gevolgd door diverse gesigneerde ballen richting de jongeren op de tribune. Daarna verzorgde een aantal sleepboten van de Rotterdamse haven een ‘sleepbotenballet’ op het water.

Verloop van de vrijdag

De grote hoeveelheid jongeren woonde de opening bij voorafgaand aan de Expeditie Wereldhavendagen. Dit speciale jongerenprogramma werd bijgewoond door ruim zesduizend scholieren, studenten en young professionals van alle verschillende onderwijsniveaus, die via verschillende ‘expedities’ en activiteiten werden geïnformeerd over de carrièrekansen die de Rotterdamse haven te bieden heeft.

Daarnaast mocht de vrijdag van de Wereldhavendagen rekenen op vele duizenden ‘reguliere’ bezoekers, die de hele dag konden genieten van talloze excursies, demonstraties en activiteiten op de kade. Centraal staat dit jaar het thema ‘Energize!’, naar de voortrekkersrol die Rotterdam als een van de grootste havens ter wereld wil vervullen in het mogelijk maken van schone energie.

De dag verliep zonder incidenten.

Avondshow op zaterdag

Deze zaterdag om 21:00 uur bereikt de Wereldhavendagen traditioneel zijn hoogtepunt, met de spectaculaire avondshow op het water. De opzet is dit jaar een moderne versie van een botenparade, die als een reis door de tijd die de geschiedenis van energie en verlichting uitbeeldt.

De muzikale omlijsting van de avondshow is op en top Rotterdams. Op de kade zullen platforms worden geplaatst voor de studenten van de dansopleiding van Codarts, die dansen op een choreografie van Conny Janssen Danst. De Rotterdamse DJ Niles Alister zal het publiek opwarmen en de muziek tijdens de show is van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Bezoekers kunnen de avondshow aanschouwen vanaf de Holland Amerikakade en de tegenovergelegen Willemskade. Het afsluitende vuurwerk wordt dit jaar volledig geïntegreerd in de show, waarna er een afterparty tot 23:00 uur zal worden verzorgd door de DJ.

De Wereldhavendagen duurt nog tot en met zondag.