Wist je dat… Gate terminal de enige Nederlandse LNG-terminal en bovendien hét knooppunt van LNG voor Noordwest-Europa is?

Gate terminal is de enige Nederlandse LNG-terminal en bovendien hét knooppunt van LNG voor Noordwest-Europa.

Op het uiterste puntje van de Maasvlakte vind je Gate terminal, de eerste en tot op heden enige Nederlandse LNG-importterminal. Gate terminal is de professionele toegangspoort voor LNG dat uit de gehele wereld wordt aangevoerd. De importterminal op de Maasvlakte in Rotterdam draagt bij aan de aardgasvoorziening voor huishoudens en industrie in Nederland en Noordwest-Europa.

LNG – Liquefied Natural Gas – is aardgas dat wordt afgekoeld tot circa −160 °C waardoor het vloeibaar wordt. In vloeibare vorm neemt gas 600 keer minder volume in dan gasvormig aardgas waardoor het gemakkelijker in speciale schepen over grote afstanden is te transporteren.

Naast de levering aan het netwerk van aardgaspijpleidingen heeft Gate terminal ook faciliteiten voor het terugladen van LNG in schepen, LNG-containers of tankvrachtwagens. Het liquefied natural gas kan zo per binnenvaarttanker, shortsea-tanker of vrachtwagen gedistribueerd worden naar gebieden waar geen pijpleidingen zijn voor de aanvoer van aardgas of voor de bevoorrading van tankstations.

Gate terminal, een joint venture van Gasunie en Vopak, is sinds de start in 2011 gegroeid tot een internationaal toonaangevende LNG-hub.

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.