Meest gestelde vragen 2019

Algemeen

De Wereldhavendagen is een driedaags evenement met als doel het publiek kennis te laten maken met de Rotterdamse haven. Het evenement geeft een kijkje achter de schermen bij bedrijven die werkzaam zijn in deze haven door scheepsbezichtigingen, presentaties van bedrijven op de kade, nautische demonstraties en excursies de haven in.

Het evenement vindt ieder jaar plaats in het eerst volledige weekend (vrijdag, zaterdag en zondag) van september. In 2020 vindt de Wereldhavendagen plaats op 4, 5 en 6 september.

Op de kades is het gezellig druk. Vele organisaties laten je kennis maken met hun dagelijkse bezigheden door schepen, kranen en ander imposant havenmateriaal mee te nemen en open te stellen voor het publiek. Ook vinden er diverse demonstraties plaats. Op het water vinden deze demonstraties plaatst op de Nieuwe Maas en in de Rijnhaven zijn er vele watersportactiviteiten.

Op excursie tijdens de Wereldhavendagen krijg je de kans om meer te weten te komen over de Rotterdamse haven en de gevestigde bedrijven. Bedrijven en unieke locaties in de haven en in de stad die eigenlijk nooit toegankelijk zijn voor publiek openen nu hun poorten.

Op het evenemententerrein zijn de diverse organisaties het gehele weekend aanwezig. De nautische demonstraties en de excursies kennen per dag een ander programma. Daarnaast is de vrijdag speciaal voor jongeren en is er op zaterdag een avondshow.

Ja, het bezoek aan de evenemententerrein is gratis. Voor de excursies wordt er een vergoeding gevraagd.

Vrijdag 4 september 10.00 – 18.00 uur
Zaterdag 5 september 10.00 – 18:00 uur en 21:00 – 23.00 uur
Zondag 6 september 10.00 – 18.00 uur

De kassapunten zijn geopend van vrijdag 4 t/m zondag 6 september van 09:00 – 18:00 uur. Het festivalterrein is open van 10:00 tot 18:00 uur. Sommige excursies vertrekken al eerder dan 10:00 uur en daarom zijn de kassapunten 60 minuten eerder open.

Het volledige programma van de Wereldhavendagen 2020 wordt op 3 juli bekend gemaakt. Houd de website en onze social media kanalen regelmatig in de gaten, want er volgen ook voor die datum al een aantal programma onderdelen.
De excursietickets gaan vanaf vrijdag 10 juli om 12.00 uur in de verkoop.

Wil jij als eerste updates ontvangen en niks meer missen van de Wereldhavendagen? Volg ons dan via Facebook, Instagram en Twitter schrijf je in voor de nieuwsbrief (onderaan op de homepage) en houd de website in de gaten.

Nee, er is geen minimumleeftijd om het evenement te bezoeken. Let wel op dat er bij sommige excursies een minimumleeftijd geldt. Als dit het geval is staat dit weergegeven bij de verkoop van desbetreffende excursies.

De Wereldhavendagen gaat ook door als het regent, er is dan geen aangepast programma. In geval van noodweer kan besloten worden om het evenement stil te leggen.

Er zijn op zeven locaties toiletten geplaatst en bij iedere EHBO-post is een aangepast of rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig.  Toiletten en EHBO-posten worden weergegeven op de plattegrond, welke je kunt downloaden. Tevens zijn de plattegronden ook op het evenemententerrein verkrijgbaar bij de diverse informatiepunten.

Het vaste team van de Wereldhavendagen kan niet zonder de hulp van de vele vrijwilligers. Wil jij ook bijdragen aan de Wereldhavendagen? Kijk hier voor de mogelijkheden om vrijwilliger te zijn gedurende het evenement. Je kunt bij het inschrijven aangeven waar je interesses liggen, zodat wij je een passende functie kunnen aanbieden.

Nee, er zijn geen kluisjes op het terrein aanwezig.

Als je iets gevonden hebt kun je dit inleveren bij een van de informatiepunten. Alle spullen die hier worden ingeleverd of door de organisatie worden gevonden, worden op iLost gezet. Dit is een betrouwbaar online platform waar wij mee samenwerken. Op dit platform komen alle gevonden voorwerpen te staan.

De foto’s worden op social media kanalen gepubliceerd. Op de homepage van de website is tevens een Instagramwall met een impressie van het evenement te vinden.
Alle favoriete foto’s van onze huisfotograaf Anne Reitsma Fotografie worden na de Wereldhavendagen in een galerie op de website getoond.

Het evenemententerrein is een openbaar gebied en daarom gelden op het evenemententerrein dezelfde regels als in de rest van Rotterdam. Eigen eten en drinken zijn toegestaan, behalve op de terrassen van de horeca en de boten van bedrijven.

Op en aan de kade

De kadepresentaties en schepen aan de kade zijn op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 september van 10.00 – 18.00 uur te bezoeken. De toegang hiervoor is gratis.

Alle kades zijn prima te belopen. Daarnaast kan je je verplaatsen met Watertaxi Rotterdam (gereduceerd tarief). De haltes van Watertaxi Rotterdam staan weergegeven op de plattegrond, welke bij de kassa/infopunten en online te verkrijgen is.

Ja, het evenemententerrein is een openbare ruimte en goed bereikbaar voor mensen met een lichamelijke beperking. Schepen aan de kade zijn voor rolstoelgebruikers helaas niet bereikbaar.

Er zijn ook een aantal excursies en vaartochten die rolstoeltoegankelijk zijn. Deze kan je vinden op de website met het filter rolstoeltoegankelijkheid.

Voor een overzicht welke organisaties op de kade staan, kun je vanaf 3 juli een selectie aanmaken op de website bij de programma. Hiermee zie je de volledige kadeprogrammering verschijnen, inclusief alle deelnemers. Op het evenemententerrein worden plattegronden uitgedeeld waarop je de kade deelnemers ziet staan.

Voor een overzicht van het volledige evenemententerrein, kun je de kort van te voren de plattegrond downloaden. Deze wordt tevens op het evenemententerrein uitgedeeld bij de informatiepunten.

Ja, op het Willemsplein is er een SWKGroup Playground met allerlei activiteiten voor kinderen. Voor meer informatie over speciale programmering voor kinderen kun je bij het programma van de Wereldhavendagen filteren op ‘families en kinderen’.

Demonstraties op het water

De (nautische) demonstraties op de Nieuwe Maas vinden plaatst op vrijdag 4, zaterdag 5, en zondag 6 september van 10.00 – 18.00 uur. De toegang hiervoor is gratis. Voor exacte tijden kun je de website het programma bekijken. Kies voor het filter ‘Op het water’ om zo snel een overzicht te hebben van alles demo’s.

Dat wordt later bekend gemaakt zodra de programmering bekend is.

De demonstraties op het water variëren in tijd.

Op Excursie

De excursies vinden plaatst op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 september op diverse tijdstippen.

Vanaf vrijdag 10 juli om 12.00 uur kun je online je tickets aanschaffen. Dit kan tot aanvang van de excursie.

Tijdens de Wereldhavendagen zijn er twee kassa/infopunten:

– Bij Katendrecht, bij het ss Rotterdam
– Op de Wilhelminapier, ter hoogte van de Rijnhavenbrug.

Hier kun je terecht voor de nog beschikbare excursietickets. Online heb je  nog tot aanvang van de excursie de mogelijkheid om excursietickets te kopen.

De kassapunten zijn geopend van vrijdag 6 t/m zondag 8 september van 09:00 – 18:00 uur. Het festivalterrein is open van 10:00 tot 18:00 uur. Sommige excursies vertrekken al eerder dan 10:00 uur en daarom zijn de kassapunten 60 minuten eerder open.

Op de homepage van de Wereldhavendagen kun je jezelf eenvoudig inschrijven voor een reminder onder het kopje ‘excursie kaartverkoop’.

Niet alle excursies zijn rolstoeltoegankelijk. Let op de vermelding bij de desbetreffende excursie. Bij de overige excursies, met name de bus excursies, wordt er veel over de haventerreinen gelopen, vaak via trappen.
Aan de rolstoelen worden wel voorwaarden verbonden: het moeten sportrolstoelen of inklapbare rolstoelen zijn.

Ja, zonder een geldig legitimatiebewijs (paspoort – ID-kaart of Nederlands rijbewijs) mag je de haventerreinen niet betreden. (Kopie of foto hiervan is niet toegestaan).

Let op, bij sommige excursies is een rijbewijs niet geldig en dien je je te legitimeren met een geldig paspoort of ID-kaart. Je vind deze informatie dan in de omschrijving van de excursie.

 

Nee, de gekochte ticket(s) zijn niet persoonsgebonden. Met uitzondering van enkele excursies. Dit wordt op de verkooppagina van desbetreffende excursie vermeld.

Ja, bij bepaalde excursies geldt een minimum leeftijd. Dit wordt per excursie aangegeven. Houd hier rekening mee bij het bestellen van je excursietickets. Dit kan teleurstelling voorkomen.

In het geval van de andere excursies (tenzij anders wordt vermeld) zijn kinderen t/m 3 jaar gratis, mits zij op schoot bij een volwassene kunnen zitten en mits er geen leeftijdsbeperking geldt.

De excursies variëren in tijd van  twee uur tot een heel dagdeel. Voor exacte tijden kun je het programma bekijken op de website. Hier staat ook de duur vermeld.

De prijzen staan bij de desbetreffende excursie vermeld. De excursies kun je vinden in het programma op de website.

Excursietickets worden online verkocht via deze website. Daarnaast worden op het evenement ook nog de laatste beschikbare tickets verkocht. Dit gebeurt bij de kassa/infopunten op de Wilhelminapier en bij het ss Rotterdam op Katendrecht. Als je verzekerd wilt zijn van een excursie raden wij je aan om de tickets online te kopen.
Online kan er betaald worden met Mastercard en Ideal. Op het evenemententerrein kan er alleen betaald worden met pin.

Ja, wij berekenen de transactiekosten per bestelling door. Deze kosten zijn €2,95 per transactie.

Om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen aan excursies deel te nemen, kun je per excursie maximaal 6 tickets per bestelling reserveren.

Online kun je tot aanvang van de excursie een ticket kopen, mits de excursie nog niet uitverkocht is. Tevens kun je last minute de beschikbare tickets kopen bij de kassa/infopunten op de Wilhelminapier en bij het ss Rotterdam op Katendrecht.

Ja, je kunt tijdens het evenement tickets kopen bij de kassa/infopunten op de Wilhelminapier en bij het ss Rotterdam op Katendrecht. Let wel op dat er een kans bestaat dat de tickets dan al via internet zijn uitverkocht.

Op locatie kun je alleen met pin of creditcard betalen. Het is niet mogelijk om cash te betalen.

Betalingen online kan via iDEAL, creditcard, Belgische Bancontact of via Duitse Sofort.

Op de website bij de desbetreffende excursie wordt de vertrekplaats vermeld. Na het bestellen van de excursie ontvang je een ticket waar meer informatie te vinden is over de exacte locatie.

Het is overigens niet mogelijk om met eigen vervoer naar de desbetreffende locatie te gaan. Met uitzondering van de excursies waarbij dit vermeldt staat.

Controleer de spam-filter in het geval je geen bevestiging van de aankoop in je inbox ontvangen hebt. Soms komen de e-mails met de tickets hier terecht. Heb je het juiste email adres opgegeven, controleer dan of je daadwerkelijk de bestelling afgerond hebt, door de afschrijvingen van je bank te controleren.
Kijk ook op je account of je bestelling daar klaar staat. Heb je wel betaald, maar niets ontvangen? Neem dan contact op met support@stager.nl. Voor alle andere vragen kun je contact opnemen met wereldhavendagen@festivaltickets.nl.

Ben je je bevestigingsmail met de downloadlink kwijt of ben je vergeten om je e-ticket(s) te downloaden? Via je je account kun je de e-ticket(s) opnieuw downloaden.

Nee, dit mag wel, maar is niet nodig. Tickets kunnen ook vanaf een telefoon gescand worden.

Echter, bij enkele excursies is het wel verplicht je ticket geprint mee te nemen. Dit staat dan vermeldt bij de excursie.

Wij nemen helaas geen tickets retour.

Informatie excursietickets
Vanaf maandag  26 augustus – 12:00 uur
T: 085 – 487 2112
E: wereldhavendagen@festivaltickets.nl
Op werkdagen van 10.00 – 12.00 uur en tijdens de duur van het evenement.

Helaas is het niet mogelijk om huisdieren mee te nemen op excursie.

In de stad

Vanaf Centraal Station tot en met de Leuvehaven ademt de stad een maritieme sfeer! Ook in de binnenstad van Rotterdam wordt uitgebreid aandacht besteed aan de Wereldhavendagen, zodat het niet alleen een feest van de haven is, maar van de hele stad. Tijdens dit Maritiem Weekend zijn er diverse andere evenementen die je kunt bezoeken. Meer informatie over wat er te doen is in de stad? Bekijk de in de stad pagina. 

Avondshow

De zaterdagavond van de Wereldhavendagen draait traditioneel om de spectaculaire avondshow op het water. De avond belooft dit jaar het grootste dansfeest van Rotterdam te worden voor jong en oud! De Rotterdamse DJ Niles Alister warmt het publiek vanaf een bijzondere locatie op en live zang maakt het geheel compleet. Uiteraard ontbreekt het traditionele vuurwerk niet. Kortom, een show die je niet mag missen!

COME DANCE WITH US op zaterdag 7 september!

21:00 – start avondshow
22:15 – afsluitend vuurwerk*
Aansluitend afterparty door DJ Niles Alister

* Dit tijdstip betreft een tijdsindicatie.

Het zaterdagavondprogramma begint op zaterdag 7 september om 21.00 uur. Het hele spektakel is goed te volgen vanaf de Willemskade, de Erasmusbrug en vanaf de Holland Amerikakade, de Wilhelminapier (op deze kade bevindt zich een tribune).

Op de Holland Amerikakade op de Wilhelminapier heb je het beste zicht op de avondshow. Ook kun je vanaf de Willemskade kun je de avondshow bekijken. Daarnaast wordt de avondshow op vier schermen op de kade (noord en zuid) uitgezonden.
Op de Erasmusbrug is geen geluid aanwezig, dus is de avondshow minder goed te volgen.

De avondshow op zaterdagavond 7 september start om 21:00 uur. Rond +/- 22:15 uur gaat het afsluitend vuurwerk van start. Aansluitend verzorgt DJ Niles Alister een afterparty op het water.

Op de Holland Amerikakade op de Wilhelminapier heb je het beste zicht op de avondshow. Ook kun je vanaf de Willemskade kun je de avondshow bekijken. Daarnaast wordt de avondshow op vier schermen op de kade (noord en zuid) uitgezonden.
Er is genoeg ruimte op de kades om met de rolstoel plaatst te nemen. Er zijn geen speciaal ingerichte plekken voor rolstoelgebruikers. Let er wel op dat het tijdens de avondshow extra druk kan zijn op de kades.

Bereikbaarheid

Je kunt op verschillende manier bij de Wereldhavendagen komen waaronder door gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Alle mogelijkheden staan beschreven op de bezoekersinformatie pagina.

Op het evenemententerrein worden diverse fietsenstallingen geplaatst. Je vindt deze bij de Wilhelminapier, Willemsplein en bij de Parkkade. Voor  meer informatie kun je de plattegrond downloaden op de bezoekersinformatie pagina.

Kom je met de auto van buiten de stad? Parkeer dan gratis* op een van de P+R terreinen aan de rand van Rotterdam met aansluiting op de metro, tram of bus. Alle locaties van de Wereldhavendagen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Op www.rotterdam.nl/overzichtprterreinen vind je alle P+R terreinen. Meer informatie over wegwerkzaamheden in en rondom Rotterdam kun je vinden op www.rotterdamonderweg.nl.

Het is niet mogelijk om je auto te parkeren op het evenemententerrein.

Op Zaterdag 7 september 2019 is het niet mogelijk om gebruik te maken van het parkeerterrein van het ss Rotterdam in verband met het festival de Nacht van de Kaap.

* Parkeren op de P+R terreinen is gratis als je met het openbaar vervoer verder reist.

Overig

Nee, er is geen open wi-fi van de Wereldhavendagen aanwezig.

De plattegrond is online te downloaden (vanaf 26 augustus) via de pagina bezoekersinformatie. Tijdens de Wereldhavendagen is de plattegrond te verkrijgen bij de diverse (kassa/)infopunten.

Stremmingen scheepvaart/ pleziervaart:Op vrijdag 6 september tussen 10:00 en 12:00 uur, op zaterdag 7 september en zondag 8 september tussen 13:10 tot 14:15 uur is een groot deel van de Nieuwe Maas geheel gestremd vanwege een nautische demonstratie. Op zaterdagavond 7 september is er een stremming ivm de avondshow en het vuurwerk van 20:30 tot 23:00 uur. Vervoer over water met o.a. de Watertaxi Rotterdam is hierdoor beperkt beschikbaar. Alleen de Watertaxi steigers bij Westerkade, Parkkade, Katendrecht en Charloisse Hoofd zijn bereikbaar.

De (Rijks)havenmeester van Rotterdam informeert de scheepvaart over overige bijzonderheden in en rondom het evenementengebied door middel van een ‘Bekendmaking aan de Scheepvaart’.

Ja, er zijn diverse EHBO posten op het evenemententerrein aanwezig. Deze zijn te herkennen aan het EHBO plus icoon en worden duidelijk weergegeven op de plattegrond die je kan downloaden op de pagina Bezoekersinformatie. 

Varen met je eigen boot tijdens de Wereldhavendagen is toegestaan. Let er wel op dat het erg druk is op het water en dat je voldoende veilheidsmaatregelen neemt.
Tevens is het niet toegestaan om direct langs of in het demonstratie gebied te varen. Hou ook rekening met de stremmingen op vrijdag 6 september van 10:00 tot 12:00,  op zaterdag 7 september tussen 13:10 tot 14:15 en 20:30 tot 23:00 uur. Op zondag 8 september van 13:10 tot 14:15. (Stremmingstijden o.v.b. van eventuele wijzigingen.)

Stremmingen pleziervaart:
De (Rijks)havenmeester van Rotterdam informeert de scheepvaart over overige bijzonderheden in en rondom het evenementengebied door middel van een ‘Bekendmaking aan de Scheepvaart’.