Favoriet
Terug naar overzicht

Ontdek de wereld achter de muren van een gevangenis

Details

Combined Shape
Vr. 1, Za. 2 & Zo. 3 Sep 2023
Kadeprogramma
Ministerie van Justitie en Veiligheid – Dienst Justitiële Inrichtingen

Van penitentiaire inrichtingen en justitiële jeugdinrichtingen tot detentiecentra en tbs-klinieken: zo’n 17.000 collega’s van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zijn elke dag bezig met beveiliging, bewaring, behandeling, zorg en begeleiding van justitiabelen.

Iedereen heeft wel een mening over het werk bij Dienst Justitiële Inrichtingen, terwijl bijna niemand weet hoe het nou écht werkt achter de deuren van een justitiële inrichting. Want het werk bij DJI gaat over veel meer dan deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. Samen werken aan een veilige samenleving, lukt het beste als je mensen vooruit kunt brengen. Met structuur, kansen, een vak, inzicht en soms zelfs een compleet nieuwe basis. Dat maakt DJI niet alleen tot een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer kan beginnen. De plek waar we werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we ervan overtuigd zijn dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn.

Ga op de Wereldhavendagen in gesprek met onze complexbeveiligers, die toezicht houden en de veiligheid bewaken binnen een inrichting. Of met een penitentiair inrichtingswerker die gedetineerden dagelijks begeleid tijdens hun dagprogramma. Ook onze transportbegeleiders zijn aanwezig die alles kunnen vertellen over het vervoer van gedetineerden. Naast het ontdekken hoe het nou écht werkt achter de muren, kan je ook een kijkje nemen in onze contrabande kast. Dit zijn allemaal verboden spullen die gedetineerden proberen naar binnen te krijgen. Kortom, veel enthousiaste collega’s die graag meer vertellen over het werk achter de muren.

Natuurlijk, ons werk is lang niet altijd makkelijk, en terugval is er regelmatig, maar uiteindelijk zie je de meeste mensen met kleine stapjes verder komen en beter naar buiten gaan dan dat ze binnenkwamen. Werken aan veiligheid door stimuleren van positieve verandering met kleine successen, in een gesloten setting, is een serieus vak. Dat maakt DJI tot een plek waar je wat kunt bereiken.

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.