Neem een kijkje in de wereld van het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam


Als organisatie zijn wij trots op wat we allemaal bij het Ingenieursbureau doen. Daarom presenteren wij tijdens de Wereldhavendagen met veel plezier de volgende activiteiten:
- Veldonderzoek, Laboratorium en Geodata (VLG): neem een kijkje in de Sondeerwagen en op het schip de SOND I.
Veldonderzoek in Rotterdam wordt uitgevoerd door team Veldonderzoek, Laboratorium en Geodata van het Ingenieursbureau. Maak kennis met de technieken waarmee dit onderzoek tot 100 meter diepte wordt uitgevoerd en krijg inzicht in hoe aanpassingen worden gedaan op basis van de juiste bodemgegevens. Neem een kijkje in de Sondeerwagen en het schip de SOND I waarmee het bodemonderzoek wordt uitgevoerd.
De kades waarop jij – als bezoeker van de Wereldhavendagen – loopt, zijn in goede orde, mede dankzij goed onderzoek van de havenbodem. Dat onderzoek wordt door de SOND I gedaan nog voordat het ontwerp van de kade of Erasmusbrug gemaakt is.
- Ondergrond Explorer inclusief Bokashi: kinderen kunnen hier de grond onderzoeken, meten en boren.
Tijdens de Wereldhavendagen maakt het Ingenieursbureau van de Gemeente Rotterdam kinderen bekend met de ondergrond! We gaan aan de slag met het benoemen van de verschillende grondsoorten die in Rotterdam te vinden zijn; we laten de kinderen zelf een handboring zetten, proberen zoveel mogelijk bodembeestjes te herkennen en laten de kleinste kinderen zelf met water spelen. Daarnaast wordt ook voor de volwassen bezoeker het belang van een gezonde bodem uitgelegd en lichten we diverse projecten toe waar de ondergrond van groot belang is.
- Klokhuis: test en bereken online je eigen ecologische voetafdruk.
Door te eten, te wonen, te kopen en te reizen gebruikt ieder van ons een stukje aarde. Dit noemen we de ecologische voetafdruk. Nederlanders leven letterlijk op te grote voet. Drie aardbollen, zoveel zouden we nodig hebben als iedereen op de wereld zou leven zoals wij in Nederland. Waar hebben we al die grond voor nodig?
Presentatoren Janouk en Nizar van het Klokhuis gaan in de vijfdelige serie Het Klokhuis over De Voetafdruk op zoek naar het antwoord op deze vraag. Ben jij benieuwd naar je eigen ecologische voetafdruk? Kom die dan bij ons uitrekenen en ontdek welke keuzes die voetafdruk groter of kleiner maakt.
- Digitale wereld: beleef de Rotterdamse projecten met een Virtual Reality bril.
Van het delen van kennis en ideeën tot het samenwerken aan projecten over de hele wereld: digitalisering opent de deuren naar ongekende samenwerkingsverbanden en creatieve mogelijkheden. Door middel van slimme digitale technologieën kunnen we de haven en stad verbeteren. Wij nodigen je uit om te ontdekken en ervaren hoe en waarom wij middelen zoals Virtual Reality en Drones inzetten in onze Rotterdamse projecten. Virtual Reality biedt mogelijkheden om o.a. het Rotterdam 3D-model met gebouwen, ondergrond en buitenruimte, te laten zien aan bijvoorbeeld bewoners of projectmanagers. Je kunt een ontwerp toevoegen en laten zien wat voor gevolgen het voor bewoners heeft als ze door de straat lopen en waarom de ondergrond voor ons een van de grootste uitdagingen is.
- Sloep: ervaar de Wereldhavendagen vanaf het water.
Het Ingenieursbureau heeft bij deze Wereldhavendagen ook een sloep tot haar beschikking. Deze sloep zal worden ingezet om interne en externe relaties rondom de Leuvenhaven en de Maas de activiteiten van de dagen te laten zien.
De sloep fungeerde in april 2023 als het coördinatieschip voor de nautische zaken bij Koningsdag 2023. De opstap van de boot zal bij de kade van Inntelhotel zijn.