Door de ogen van een excursiebezoeker….

7 september 2019 – En dan is het weer zover! De Wereldhavendagen in Rotterdam. Traditiegetrouw heb ik ook nu weer een excursie geboekt. Zo heb ik in de voorgaande jaren onder andere een bezoek gebracht aan de kolenoverslag EMO, de containerterminal ECT, bij het olie op-en overslagbedrijf TEAM Terminal, de scheepswerf van Damen Shiprepair Rotterdam, Futureland. Een stadswandeling over het Noordereiland en een natuurwandeling in de haven. Dit jaar ga ik naar Jansen Recycling Group BV Jansen Recycling Group BV koopt ferro en non-ferro metalen in en verwerkt deze vervolgens tot secundaire grondstof voor staalbedrijven. Ook houdt dit bedrijf zich bezig met ontmanteling. Dit gebeurt op de werf in Vlaardingen. Al met al een branche, waar mijn industriële hart sneller van gaat kloppen.

Vanaf de opstapplaats naast het SS Rotterdam vertrekken we naar Dordrecht. De begeleider van deze excursie is de vrijwilliger Ryan Derks. Ryan blijkt een rasechte Rotterdammer te zijn. Met interessante feiten en verhalen over het Katendrecht van nu en vroeger. Zo zwom hij als kind graag in het water van de Rijnhaven. Maar moest bij thuiskomst direct zijn haar wassen. “Om de olie uit mijn haar te krijgen”. Mooi zulke verhalen. Het is goed te zien dat er de afgelopen jaren veel is gebouwd op Katendrecht. “Je woont niet IN, maar OP Zuid”. Om jezelf hier tegenwoordig eigenaar van een woning te mogen noemen, moet je alleen wel flink in de buidel tasten! Erg jammer omdat het een wijk voor de welgestelden wordt en nu juist het pure en volkse lijkt te verdwijnen. Dat is mijn mening althans.

Na een korte busrit worden we enthousiast ontvangen door medewerker Frank van Delft. Voor de liefhebber is er patat en een snack. Vervolgens start de voorlichting. Jansen Recycling Group heeft al een lange geschiedenis en is een echt familiebedrijf. Uitgegroeid tot een bedrijf met een omzet van maar liefst 265 miljoen in 2018, is het denk ik wel een grote speler in deze branche. Hier in Dordrecht worden de metalen gerecycled. Per dag komen er zo’n 100 vrachtwagens binnen. Deze worden eerst gewogen. Ook wordt het materiaal, indien nodig, in het inpandige laboratorium getest op de samenstelling. De rondleiding over het terrein is erg interessant. Niet bij elke excursie krijg je het totale proces te zien. Hier wel. Overal ligt metaal en het ziet er voor mij als leek ook echt uit als afval. Niets meer mee doen, weg met die handel. Zoiets. Maar alles bij elkaar wordt het dan toch een indrukwekkend geheel en ontstaat er massa. Massa, vanwaar uit de recycling plaatsvindt. Ik zie shredders en persen. En een container die in stukken wordt geknipt. Prachtig! Of zoals een andere bezoeker zei: “Dit is toch wel een jongensdroom”. Nu weet ik niet of dat zo is en voor iedereen geldt, maar ik begrijp precies wat hij bedoelt. Het is totaal iets anders dan een kantoorbaan. Na een afsluiting met drinken, koek en een goodiebag is deze excursie ten einde en is het weer tijd om terug te gaan. Er werken hier overigens (nog) geen vrouwen ‘op de vloer’. Dit zou wel leuk worden gevonden blijkt bij navraag. Dus, ben je vrouw? Spreekt dit bedrijf je aan en heb je altijd al willen werken tussen ferro en non-ferro metaal? Dan zou ik zeggen: waag er eens een mailtje aan en smeed dit ijzer nu het heet is!

Met een goed gevoel en nieuwe kennis rijker, kijk ik terug op weer een leuke en geslaagde excursie. Op naar de volgende editie in 2020!

Sandra Betorina

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.