Bezoekersinformatie

Ieder eerste weekend van september staat Rotterdam geheel in het teken van de haven met als thema van dit jaar “Mariteam”. Loop over de kades en breng een bezoek aan de diverse imposante schepen of bekijk de spectaculaire demonstraties op het water en op het land. Ook kun je dit jaar weer op excursie de haven in en kom je op plaatsen waar je anders nooit komt! 

Openingstijden

Openingstijden evenemententerrein*

Vrijdag 6 september 10.00 – 18.00 uur
Zaterdag 7 september 10.00 – 18:00 uur en 21:00 – 23.00 uur
Zondag 8 september 10.00 – 18.00 uur
* Excursies kunnen eerder of later vertrekken dan bovenstaande genoemde tijden. 

Excursietickets

Ticketverkoop online                                   

De excursies vormen een belangrijk onderdeel van dit grootse maritieme evenement, dat op 6, 7 en 8 september plaats vindt. De excursies bieden voor de bezoekers van de Wereldhavendagen de mogelijkheid om, naast een bezoek aan het evenemententerrein, ook een kijkje achter de schermen van de moderne wereldhaven van Rotterdam te krijgen. Voor de excursies wordt een vergoeding gevraagd, de rest van het evenemententerrein is gratis te bezoeken. Het is de verwachting dat de meest populaire excursies op korte termijn zijn volgeboekt. Bezoekers worden aangeraden om niet te lang te wachten met het vastleggen van hun excursie. Excursietickets zijn vanaf maandag 26 augustus 2019 om 12.00 uur online te bestellen op de website.

Onze ticketverkoop helpdesk wordt uitgevoerd door Festival Tickets en is vanaf maandag 26 augustus 12.00 uur bereikbaar. Vanaf dinsdag 27 augustus op werkdagen van 10:00-12:00 uur en tijdens het evenement. Telefonisch via 085-4872112 of per mail via wereldhavendagen@festivaltickets.nl

Kassa/infopunten tijdens de Wereldhavendagen

Tijdens het evenement is er een kassa/infopunt op Katendrecht, bij het ss Rotterdam en op de Wilhelminapier, ter hoogte van de Rijnhavenbrug. Hier kun je terecht voor de nog beschikbare excursietickets. Online heb je tot aanvang van de excursie de mogelijkheid om excursietickets te kopen.

De kassapunten zijn geopend van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september van 09:00 – 18:00 uur. Het festivalterrein is open van 10:00 tot 18:00 uur. Sommige excursies vertrekken al eerder dan 10:00 uur en daarom zijn de kassapunten 60 minuten eerder open.

Voorwaarden excursietickets

 • Deelname aan het excursieprogramma geschiedt op eigen risico;
 • Wijzigingen in excursies en tijden zijn voorbehouden;
 • Duur van de excursies is bij benadering aangegeven. Houd rekening met eventuele vertragingen op de weg en op het water;
 • Gekochte kaarten en transactiekosten worden niet retour genomen of geruild;
 • Betalingen bij de kassa/informatiepunten is alleen mogelijk via pin;
 • Betalingen online kan via iDEAL, creditcard, Belgische Bancontact of via Duitse Sofort;
 • Telefonisch reserveren is niet mogelijk;
 • Het is niet overal toegestaan om foto’s te maken. Vraag de eventuele aanwezige gids om advies;
 • Wij verzoeken je 15 minuten voor vertrek van de excursie aanwezig te zijn;
 • Wereldhavendagen werkt met e-tickets. Bij iedere online bestelling ontvang je direct een bevestigingsmail waarbij je via de link je e-tickets kunt downloaden. Via je mobiel kan het e-ticket gescand worden. Geprinte versie is ook mogelijk;
 • Je kunt maximaal 6 tickets per excursie bestellen

Legitimatieplicht

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of Nederlands rijbewijs mee als je op excursie gaat*. Zonder geldig legitimatie mag je de haventerreinen niet betreden.  Binnen een enorm haven- en industriecomplex als Rotterdam is het waarborgen van veiligheid een topprioriteit. Dit gaat gepaard met uitgebreide veiligheidsmaatregelen, waaronder de legitimatieplicht.

* Let op, bij een aantal excursies is een rijbewijs niet geldig en dien je je te legitimeren met een geldig paspoort of ID-kaart. Je vind dit dan terug in de omschrijving van de excursie.

Voor vragen verwijzen we je graag naar de ‘Meest gestelde vragen’ waar je antwoord krijgt op de meeste vragen of naar het contactformulier op de contact pagina.

Plattegrond

Via deze link kun je de plattegrond alvast bekijken en downloaden. De plattegrond is bij de diverse informatiepunten op te halen. Ook is de plattegrond zichtbaar op de verschillende informatiezuilen die je tegenkomt op het evenemententerrein.

Nieuw vanaf 2 september – Must See App! 

Je kunt de Wereldhavendagen beleven met Augmented Reality. Op de plattegrond zie je een icoontje van Must See staan. Een deel van het programma is meegenomen in deze app.
Let op! De Wereldhavendagen is op dit moment nog niet zichtbaar in de app.

Je kunt de app alvast downloaden. Vanaf 2 september zie je dat de Wereldhavendagen daar aan toe is gevoegd!

De app kun je downloaden op www.mustsee.today.

Catering

Op het evenementterrein is catering aanwezig. Deze staan verspreid over het terrein. Hieronder kun je een overzicht vinden van de aanwezige cateringpunten.

Landverhuizersplein:
– Frietjes in de schil
– Frisdranken
– Broodje bal

Koninginnehoofd:
– Patat en snacks
– Frisdranken

Holland Amerika Kade:
– Patat en snacks
– Frisdranken
– Surinaamse specialiteiten
– Broodjes bierworst
– Farmer steak
– Poffertes
– Ijsjes

Wilhelminakade:
– Patat en snacks
– Frisdranken
– Churros
– Pita Gyros
– Broodje Unox

Bij Summerlabb / Boston Seattle:
– Koffie
– Patat en snacks
– Frisdranken

Bij SS Rotterdam:
– Koffie en muffins
– Frisdranken

Willemsplein:
– Patat en snacks
– Frisdranken
– Dranken
– Churros
– Suikerspin
– Koffie en muffins
– Ijsjes

Willemskade:
– Patat en snacks
– Frisdranken
– Dranken
– Koffie
– Vietnamees streetfood
– Snoep

Veerhaven – op diverse punten:
– Poffertjes
– Kokosbollen
– Soep
– Koffie
– Patat en snacks
– Frisdranken
– Vis
– Stroopwafels
– Hotdogs
– Suikerspin

Westerkade:
– Dranken
– Patat en snacks
– Frisdranken
– Broodje Unox
– IJsjes
– Fruit en smoothies

Parkkade:
– Churros
– Patat en snacks
– Frisdranken
– Dranken
– Koffie
– Swirls icecream
– Poffertjes
– Suikerspin
– Vis
– IJsjes

Bij Koninklijke Marine:
– Koffie
– frisdranken
– Ijsjes

Route

Kom je met de metro naar de Wereldhavendagen maak dan kan je gebruik van Metrolijn D / E. Stap uit bij station Leuvehaven of Wilhelminaplein.
Vanaf hier is het evenemententerrein op loopafstand.

In de Rotterdamse metro & tram heb je een OV-chipkaart nodig. Laad vooraf saldo of een reisproduct (RET 1 dag reizen) op je OV-chipkaart via www.ov-chipkaart.nl.

Met de RET Barcode-app koop je via je telefoon eenvoudig een mobiel ticket voor bus, tram en metro.

Een wegwerpchipkaart voor eenmalig gebruik is te koop in de automaten op alle metrostations en bij de Servicepunten van de RET.
Bekijk de website van RET.

Kom je met de tram naar de Wereldhavendagen dan kan je gebruik maken van diverse tramlijnen.
Wil je starten bij Parkkade, Westerkade, Veerhaven, Willemskade of het Willemsplein:

 • Tramlijn 8, 20, 23, 25, halte Leuvehaven
 • Tramlijn 8, halte Vasteland
 • Tramlijn 8, halte Westzeedijk
 • Tramlijn 8, halte Euromast / Erasmus MC

Wil je starten bij de Erasmusbrug:

 • Tramlijn 8, 23, 25 halte Leuvehaven (noordzijde)
 • Tramlijn 20,23,25 halte Wilhelminaplein (zuidzijde)

Wil je starten op de Wilheminapier:

 • Tramlijn 20,23,25 halte Wilhelminaplein

In de Rotterdamse metro & tram heb je een OV-chipkaart nodig. Laad vooraf saldo of een reisproduct (RET 1 dag reizen) op je OV-chipkaart via www.ov-chipkaart.nl.

Met de RET Barcode-app koop je via je telefoon eenvoudig
een mobiel ticket voor bus, tram en metro.

Een wegwerpchipkaart voor eenmalig gebruik is te koop in de automaten op alle metrostations en bij de Servicepunten van de RET.
Bekijk de website van RET.

Met de trein reis je gemakkelijk vanuit heel Nederland naar Rotterdam. Neem de intercitytrein en stap uit bij Rotterdam Centraal. Vanaf hier kun je met de metro of tram naar het evenemententerrein reizen.
Wil je het maritieme gevoel in de binnenstad van Rotterdam beleven, loop dan vanaf het Centraal Station in ongeveer 30 minuten richting het evenemententerrein.

Ook kun je met de sprinter naar Rotterdam Blaak reizen. Je stapt dan uit bij Rotterdamse iconen als de Markthal en de Kubuswoningen. Neem vanaf hier de metro, tram of loop in ongeveer 15 minuten naar het evenemententerrein.

In de trein reis je met een OV-chipkaart of koop een kaartje bij kaartautomaat.

Met de bus

Opstappunten voor de metro zijn vanuit Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee en Zeeland naar Rotterdam Zuidplein uitstekend te bereiken met de buslijnen van Connexxion.

Vanuit Zeeland

 • Buslijn 395, naar Rotterdam Zuidplein
 • Buslijn 133 en of buslijn 102

Vanuit Hoeksche waard/Goeree-Overflakkee en Voorne Putten Rozenburg

 • R-net 436/437 hoogfrequente en snelle verbinding, vanuit o.a. Ouddorp, Stelledam, Middelharnis
 • Buslijn 104, vanuit o.a. Ouddorp, Stellendam, Hellevoetsluis
 • Buslijnen 160, 166, 171, 172.

De belangrijke aansluitingen op bovengenoemde buslijnen zijn op onder meer busstation Heinenoord, Numansdorp A29 P+R Den Bommel, Metrostation Zuidplein, Dordrecht CS, Stellendam en Renesse.

De Waterbus biedt een makkelijke verbinding vanuit diverse gemeenten om naar de Wereldhavendagen te komen. Stap uit bij halte Erasmusbrug of Katendrecht.
De Waterbus accepteert de OV-Chipkaart maar verkoopt aan boord ook losse tickets. Kijk voor prijzen en tijden op www.waterbus.nl.

Haltes

 • Waterbus: Lijn 18 > Erasmusbrug – Katendrecht – St. Jobshaven – Heijplaat/RDM <
 • Waterbus: Lijn 20 > Erasmusbrug – Krimpen a/d IJssel – Ridderkerk – Alblasserdam – H.I. Ambacht – Papendrecht – Dordrecht <

Wie met de fiets naar de Wereldhavendagen komt, kan deze stallen in de speciaal ingerichte rijwielstalling aan de voet van de Erasmusbrug aan de noord- en zuidzijde.

Kom je met de auto van buiten de stad? Parkeer dan gratis* op een van de P+R terreinen aan de rand van Rotterdam met aansluiting op de metro, tram of bus. Alle locaties van de Wereldhavendagen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Op www.rotterdamparkeren.nl vind je alle P+R terreinen. Meer informatie over wegwerkzaamheden in en rondom Rotterdam kun je vinden op www.rotterdamonderweg.nl.

Het is niet mogelijk om de auto te parkeren op het evenemententerrein.

Op Zaterdag 7 september 2019 is het niet mogelijk om gebruik te maken van het parkeerterrein van het ss Rotterdam in verband met het festival de Nacht van de Kaap.

* Parkeren op de P+R terreinen is gratis als je met het openbaar vervoer verder reist.

Vervoer op het evenemententerrein

Watertaxi Rotterdam is deze 42-ste editie weer officieel partner van de Wereldhavendagen. Dat betekent dat ze opnieuw al het vervoer over water van bezoekers voor haar rekening nemen, zodat niemand meer een evenement hoeft te missen. Watertaxi Rotterdam vaart op 6, 7 en 8 september snel naar alle locaties van het festival. Dat doen ze tegen een gereduceerd rittarief van € 3 per volwassene en
€ 1,50 per kind (tot 12 jaar) en vanaf 7 verschillende steigers in zone Centrum. Ze zijn te herkennen aan de geelzwarte festivalvlaggen bij elke aanlegplaats.

De voordelige ritprijzen zijn de gehele vrijdag, zaterdag en zondag geldig binnen het vaargebied Centrum. Tickets zijn verkrijgbaar bij de stewards op alle 7 festivalssteigers: Hotel New York (44), Veerhaven binnen en buiten (57/55) Parkkade (61) Euromast (65), SS Rotterdam (56) en Charloisse Hoofd (70). Het is niet mogelijk om ritten telefonisch te bestellen en van tevoren te reserveren. Je kan met pin of cash betalen.

De volgende steigers zijn in gebruik tijdens het evenement:

 • Wilhelminapier Hotel New York
 • SS Rotterdam
 • Charloisse Hoofd
 • Van Ommeren ponton – nabij Ballentent op de Parkkade
 • Parkhaven
 • Veerhaven buiten
 • Veerhaven binnen

Let op:

 • Tijdens de openingstijden van de Wereldhavendagen verzorgen ze alleen ritten naar de festivalsteigers. Alle overige aanlegplaatsen in vaargebied Centrum zijn dan buiten gebruik, met uitzondering van de steigers Wilhelminaplein (40), Boompjes (43) Müllerpier/St.-Jobshaven (69) en Katendrechtse Hoofd (54). Vanaf deze haltes brengen we passagiers uit de zones Oost en West naar de festivalsteigers en vice versa. Hierbij hanteren ze wel het normale tarief.
 • Tijdens dit gehele weekend is het niet mogelijk rondvaarten te reserveren.
 • Doordat er tijdens de Wereldhavendagen ook evenementen op de Nieuwe Maas zelf plaatsvinden, moeten de schippers rekening houden met stremmingen voor alle scheepvaart in het vaargebied Centrum. Dat is het geval op zaterdag en zondag tussen 12.30-13.30 uur en op zaterdag ook tussen 21.00-23.00 uur. We kunnen gedurende deze uren dus niet varen.
 • Op steiger 44 (Hotel New York) kunnen passagiers gedurende het festival alleen opstappen. Passagiers die naar de festivallocaties op de Kop van Zuid/Katendrecht reizen, worden op hun beurt afgezet bij de nabijgelegen steiger Fenix Walhalla (50).

Om bij het vertrekpunt van de busexcursies op Katendrecht te komen kun je gebruik maken van RET bus 77. Daarnaast rijdt er op een aantal momenten een extra pendelbus van de RET tussen Metrostation Rijnhaven en het ss Rotterdam.

 • Bus 77, halte Katendrechtse Hoofd en het ss Rotterdam.