Bezoek Zr. Ms. Rotterdam

Ook dit jaar ligt het enorme schip van de marine, de Zr. Ms. Rotterdam weer aangemeerd aan de Parkkade tijdens de Wereldhavendagen. Na jarenlang steeds langs dit imposante schip gelopen te zijn (want elk jaar was de rij ellenlang), zag deze reporter eindelijk haar kans schoon om een keer een kijkje te nemen op één van de grootste schepen van de Nederlandse marine.

Bij binnenkomst is het al meteen alsof je bijna wordt opgeslokt. De hal is enorm, compleet met vrachtwagens en andere voertuigen (die miniatuur lijken in deze ruimte). Speciaal voor de Wereldhavendagen staan er standjes in het midden van de hal waarop allerlei miniatuur schepen tentoongesteld staan. De eigenaren staan enthousiast te vertellen over hun scheepjes (nou ja, de meeste van deze miniaturen zijn toch al weer ruim een meter lang) en beantwoorden het spervuur aan vragen van de kinderen die langskomen.

Ook ouders staan van alles aan te wijzen, want ja, papa moet natuurlijk wel even laten zien dat hij er alles van weet. De kinderen hangen in ieder geval aan zijn lippen.

De tour door het schip begint nu echt. Eerst flink wat trappen omhoog en dan een wirwar van gangen door. Het is net een doolhof hierbinnen. Wat wel makkelijk te vinden is, is de kantine. Eigenlijk hoef je alleen maar je neus te volgen. Naast de kantine zit een grote, industriële keuken en er is zelfs een bakkerij aan boord. Gelukkig zit ook de wasserette op dezelfde verdieping.

Even verderop staat een van de mariniers van het schip iets uit te leggen aan een klein jongetje over het brandprotocol en het uitgestalde brandweerpak. Het klinkt allemaal super interessant, dus deze reporter besluit om ook even te staan luisteren. Dan trekt iets vanuit de ooghoek de aandacht. Het is een straatnaambordje van een hele bekende straat in Rotterdam. Na wat onderzoek (eigenlijk stiekem gewoon gevraagd aan de marinier die erbij stond) blijkt dat dit niet het enige bordje is op het schip, maar hoeveel het er nou precies zijn, dat is uit het onderzoek helaas niet naar voren gekomen. Ook blijft het een mysterie hoe de straatnaambordjes aan boord zijn gekomen.

Onderweg naar de brug wordt er nog een bordje gespot. En dan sta je ineens in het commandocentrum van de Zr. Ms. Rotterdam. Overal beeldschermen, radars en knoppen. Ook het uitzicht is spectaculair, maar goed dan kan ook eigenlijk niet anders vanaf die hoogte.

Vanaf de zijkant van het schip is het uitzicht ook niet slecht. Vanaf hier heb je een hele mooie view van een andere boot die vernoemd is naar deze stad. De SS. Rotterdam, aangemeerd op haar vaste ligplaats in Katendrecht.

In tegenstelling tot dit schip, is die Rotterdam wel het gehele jaar te bezoeken. De SS Rotterdam is namelijk omgebouwd tot hotel en is sinds 2010 elke dag open voor bezoekers. Het is overigens ook zeker een aanrader om de SS Rotterdam te bezoeken tijdens de Wereldhavendagen.

Al glibberend en glijdend (want ja, het was vandaag toch een klein beetje regenachtig) komt deze reporter eindelijk aan op het achterdek, waar twee gevechtshelikopters staan. Deze reporter wordt helemaal blij wanneer blijkt dat een van de helikopters ook vanbinnen te bezichtigen is. Vanaf dit punt is het ook weer eens goed te zien hoe onmogelijk groot dit schip eigenlijk is.

Geduldig gaat deze reporter in de rij met kinderen staan om in de helikopter te stappen (hij blijft helaas wel aan de grond staan en stijgt niet op). Helaas, helaas, er mag geen foto gemaakt worden van de cockpit (maar goed het is ook veel leuker om zelf de dingen te zien en ontdekken, dan wanneer je alles van te voren al hebt gezien op internet), maar vertrouw deze reporter maar dat de hele cockpit vol zit met knopjes en hendeltjes. Volgens de marinier die in de helikopter zit en uitleg geeft, is het het wel allemaal waard en is vliegenier worden het mooiste beroep wat er bestaat.

Dan zit het er al weer bijna op, maar vlak voor de uitgang wordt er nog één laatste straatnaambordje gespot. Geen van de ondervraagde mariniers heeft een antwoord kunnen geven over hoeveel er van deze bordjes door het schip hangen (het meest precieze antwoord was “heel veel”). Tijdens de tour heeft deze reporter er in ieder geval vier weten te spotten. Kan jij ze ook allemaal vinden?

Wat blijft het toch een prachtig en enorm schip. Het is bijna een stad op zich. Het is het absoluut waard om dit schip te bezoeken. Bedenk wel dat je je tas niet mee mag nemen op het schip (hoewel het wel aan te raden is om je portemonnee mee te nemen, er staan kraampjes op het schip). Door de grootte van het schip duurt de tour ook wel een tijdje, ongeveer een uur (door drukte kan het wat langer duren). De Zr. Ms. Rotterdam ligt vlakbij de Euromast aan de Parkkade en is eigenlijk niet te missen. Vandaag kan je haar ook nog bezoeken, de openingstijden zijn van 10.00 tot 15.30.