Afmeren & Ontmeren

De KRVE houdt zich bezig met nautische dienstverlening in de Rotterdamse haven op het gebied van vast- en losmaken van zeeschepen. Roeiers werken onder allerlei weersomstandigheden 24 uur per dag en 7 dagen per week, het gehele jaar door.

Met een vlet, zo heet de werkboot, varen zij naar het betreffende schip toe. Daar aangekomen pakken zij, in samenwerking met de bemanning van het schip, de touwen (trossen of draden) op. Vervolgens varen zij deze naar de kant, waar collega roeiers zich over de tros ontfermen en vastmaken aan de afmeerconstructie. Dit gebeurt gedeeltelijk met de hand en gedeeltelijk met de winchwagen. Dit is een speciaal door de KRVE ontwikkelde wagen met een gemotoriseerde katrol (winch) die de tros binnenhaalt.

De roeiers beschikken over een moderne vloot van zo’n 65 schepen waaronder ook een kraanschip en een rondvaartboot. Iedere roeier is een volwaardig gediplomeerd schipper. De opleiding organiseren wij in nauwe samenwerking met het Scheepvaart en Transport College en duurt 3 jaar. Op technisch gebied gaat de KRVE geen uitdaging uit de weg. Ze ontwikkelden zelf ShoreTension, een dynamisch hydraulische cilinder om schepen aan af te meren. Een systeem dat inmiddels de hele wereld over gaat.

Samenwerking in de haven is essentieel. Zo worden de roeiers ook wel de handen, ogen en oren van de haven genoemd. Bij calamiteiten bestaan strikte regels, zodat voor iedereen de veiligheid zo goed mogelijk gewaarborgd is. Bij calamiteiten wordt er nauw samengewerkt met de havenautoriteiten.

Sluiten
Placeholder text.
Sluiten
Placeholder text.